Kære med-Terroirist. 

I dette korte nyhedsbrev har vi følgende vinøse nyheder til dig: 

  • Nye årgange, nye vine, nye producenter
  • Månedskasse
  • Invitation til gratis smagning søndag den 16/6 13-16 i Terroiristen Vinbar.
    Smag vine fra to nye Piemontehuse, Tamburnin og Giuseppe Nada samt andre vine til sommersæsonen
  • Copenhagen Jazz Festival 2019 

Husk at vores nyhedsbrev nydes bedst i med selskab af et godt glas vin.  Skål og god læsning!

Nye årgange, nye vine, nye producenter

Det er blevet til et par måneder siden sidste gang, I hørte fra os i vores vanlige vin-nyhedsbrevs-stil. Men lad os sige det mildt: der har været travlt i både baren, butikken og importen. Så nu hvor foråret og sommeren vælter frem, og vi egentlig godt kunne trænge til et koldt glas rosé i solen, står de kommende sæsoners vine parat, så liggestolen, roséen og grillen må vente. Nu smøges ærmerne for alvor op!
 
Før vi beretter om, hvad der kommer hjem, må vi hellere fortælle (eller genfortælle idet, der allerede har været en del “larm” omkring de følgende vine), om hvad der er kommet hjem fornyligt.


Vore belgiske ven Frank Cornelissens røde vine fra den nordlige side af Etna-vulkanen på Sicilien, nåede langt om længe frem i slutningen af marts. Hele ni røde blev det til i år: én med et nyt navn, to gamle kendinge og hele seks enkeltmarker. 
Susucaru Rosso (populært kaldet for “ex-Contadino”, og roséen med næsten samme navn, Susucaru Rosato kommer hjem til sommer engang, men vi ved aldrig helt hvornår!) har vi fået hjem i årgang 2017, og den er på 85% Nerello Mascalese samt 15% mix af Nerello Capuccio, Allicante Boushet, Minella Nera, Minella Bianco og Uva Francesa (blå og grønne druer). Ligeledes fra 2017 har vi fået Munjebel Rosso på 100% Nerello Mascalese fra nogle af de bedste parceller i de marker, Frank også bruger til sine cru’er. Hans enkeltmarksvine/cru’er er landet i et antal aldrig før set: hele 6 forskellige er der kommet i år, alle fra 2016 og alle på 100% Nerello Mascalese fra marker med stokke, der er mlm 40-100 år gamle, og som ligger mellem 580-1.010 meter over havets overflade (o.h.o.). Der er både de mere bourgundiske af slagsen, som VA, PA & FM, og de mere tanninrige som CS, CR & MC. Sidst men ikke mindst: Fyrtårnet “Magma”, der kun laves i det bedste år, og som der kun produceres maksimalt 1.500 fl. af, kommer fra upodede stokke, der er mere end 100 år gamle fra marken Barbabecchi 910 m. o.h.o. Alle vine vidner igen om Franks indiskutable position som en af Italiens helt store producenter af  naturvin – og i øvrigt af vin helt generelt, da vinene med tiden er blevet mere og mere præcise også i en klassisk forstand.
Priser: Susucaru Rosso - 230,- / Munjebel Rosso - 335,- / Munjebel Rosso VA, PA, FM, CS, CR & MC - 445,- / Magma - 1.450,- (så længe det begrænsede lager holder!). 

For nylig var de to terroirister, Stefan og Terkel, et smut sydpå til Verona for at besøge de tre vinmesser: Viniveri, Vinnatur & monsteret Vinitaly. I dette skriv får du nys om nogle af de nye vine, der ryger på hylderne inden for den næste måneds tid. 

Lad os starte sydligst hos Valentina Passalacqua i Apulien, der både har lavet en masse nye årgange af de vine, vi har haft fra hende tidligere, dvs. Terra Rara (Bombino Spumante Brut), Bombino (hvid), Cosi Comé (i år på ren Greco), Terra Saso (Primitivo & Negroamaro) og Cosìsono på ren Nero di Troia - samt fire helt nye vine, der alle kommer på 1 liters flasker med kapsel. Friske, unge og sprøde i farverne hvid, orange, rosé og rød. Den apuliske rosin i pølseenden, er vinen Rock, også fra Valentinas hånd på Aleatico (15%) & Nero di Trioa (85%), som i modsætning til navnet ikke fremstår hård, men som en saftig og flot aromatisk rødvin parat til den kommende grillsæson.
 
Lidt længere oppe ad kysten i Abruzzo har Pietramore lavet en fantastisk årgang af deres hvide Ursa Minor på ren Trebbiano (2017), og en helt ny ancestral/pet-nat, også på Trebbiano, som de allerede i første årgang er lykkedes utroligt godt med. På vej hjem er i skrivende stund også deres hvide Pegasus 2018 på ren Passerina og Cassiopeia 2016 på ren Montepulciano. 
 
Med et flot hop nordvest på lander vi hos Bruciata i Toscana. Her er deres hvide vin Bruggina hjemkommet i årgang 2018; den er  lavet på et sjældent mix af druer: Canaiolo Bianco, Malvasia og Trebbiano. Deres rosé på sangiovese, Rosato Usta, der også kommer fra 2018, er som vanligt en på samme tid festlig og let drikkelig vin og en vin med dybde. Fra 2017-årgangen får vi deres Rosso di Montepulciano, der lover saft og kraft tilsat ungdommelig friskhed – igen ren sangiovese med al denne drues særlige viol-karakter fra Montepulciano-området.
 
Med en retning omtrent stik nord støder vi ind i Emilia-Romagna, hvor Terraquilia laver deres vine. Stolthederne i deres porduktion er bestemt vinene af mousserende art, men da vi besøgte deres stand på Viniveri, smagte vi også en af deres røde vine, uden bobler, ved navn Malbone lavet på ren Malbo Gentile. Skriv det lige bag øret, Malbone. For udover Terrebianche 2017, deres rosé bobler Sanrosé og deres lille Lambrusco Falcorubens, var Malbone altså en kærkommen og flot overraskelse, som vi glæder os meget til at få hjem.
 
Jamen, fandt I slet ikke nogle nye producenter på de fem dage I væltede jer i vin fra morgen til aften?”. Jo, det gjorde vi sådan set, og vi skal nok fortælle meget meget mere om det. Ganske kort har vi startet et samarbejde med to nye Piemonteproducenter, Giuseppe Nada fra Treiso i Barbaresco og Tenuta Tamburnin der ligger i Asti provinsen ikke langt fra byerne Torino og Chieri. Dette er to samarbejder som vi ser utroligt meget frem til, og vi glæder os meget til at præsentere vinene for jer inden alt for længe - allerede ved en smagning senere på måneden, som I kan læse mere om herunder. 
 
Jamen har I så slet ikke fået noget nyt gammelt?”. Jo, det har vi da. Én vin! Kiralyudvars Tokaji Sec fra 2006. Vi har pt 2015 på hylden, og ser frem til at kunne dykke tilbage i historien gennem dens nu ni år ældre, smukke søskende.

Månedskasse

Fra juni måned introducerer vi vores nye Månedskasse. Kassen, der indeholder vine til hverdagen, til weekenden, og endda også til festen. I denne måned er der fire forskellige farver - bobler, hvid, rosé og rød, og så får du to stks af hver vin; så er der nok, hvis du har drukket den første flaske under madlavningen, hvis du får ventede/uventede gæster, og/eller bare gerne vil gensmage vinen én gang til en anden god dag. 

Vinene kommer i denne måned fra Italien fra henholdsvis SanGiovanni i Marche, Arcania i Friuli, Pietramore i Abruzzo, Bruciata i Toscana og Valentina Passalacqua i Apulien:
 
2 fl. SanGiovanni - Marta Passerina Brut á 125,-/fl.
2 fl. Arcania - Pinot Grigio á 99,-/fl.
2 fl. Pietramore - Cerasuolo d’Abruzzo Rosé á 109,-/fl.
2 fl. Bruciata - Chianti Colli Senesi á 125,-/fl.
2 fl. Valentina Passalacqua - Terra Sasso á 135,-/fl.

995,-

Spar 191,- / godt og vel 15%

Køb Månedskassen her! (tilbuddet gælder t.o.m. søndag d. 9. juni). 

Invitation til smagning af to nye huse (plus det løse):

Giuseppe Nada & Tenuta Tamburnin.

Vores to helt nye Piemonte producenter, Giuseppe Nada og Tenuta Tamburnin fra henholdsvis Barbaresco og Asti, er endelig hjemkommet, og dette skal fejres med en smagning, hvor vi åbner samtlige vine fra de to huse samt en håndfuld andre vine, bl.a. de sæsonbetonede.

Giuseppe Nada kommer fra Treiso, en af de fire byer i Barbaresco’s DOCG zone og råder over ca. ni hk marker, der bl.a. tæller de to enkeltmarker Casot og Marcarini. Nada laver rene og mineralske vine, der virkelig kommer til udtryk i deres Nebbiolo-baserede vine, hvor det i dag er Enrico, søn af Giuseppe og Nella, der laver vinene. Vi har fået en Barbara hjem med, samt tre Nebbioloer, en Langhe Nebbiolo, Barbaresco Casot og Barbaresco Marcarini Riserva.

Tamburnin hører til i Asti-regionen, og udover de to sjældne DOC’er Albugnano (ren Nebbiolo) og Malvasia di Castelnuovo Don Bosco (sødlig let mousserende), laver huset også to rene Freisa vine (en let frisk Frizzante og en lagret “stille” rød), samt to brag af en hvid og rød Vermut.

Vi skal smage følgende:
Fra Giuseppe Nada: Barbera d’Alba Superiore 2016, Langhe Nebbiolo 2017, Barbaresco Casot 2015 & Barbaresco Marcarini Riserva 2012.
Fra Tenuta Tamburnin: La Giulietta - Freisa d’Asti 2018, Le 3 Seuri - Freisa d’Asti 2015, Albugnano 2016, Malvasia Di Castelnuovo Don Bosco 2018, Vermut Bianco & Vermut Rosso.
Derudover åbner vi Le Boncie - Le Trame 2015, De Fermo’s Don Carlino på ren Pecorino og Langegiuld på ren Chardonnay, samt lidt bobler, rosé og andre gode sager.

Smagningen finder sted søndag d. 16. juni mellem kl. 13:00-16:00 og er gratis. Du dukker bare op i tidsrummet, som det passer dig, så sørger vi for vinen samt nogle virkeligt gode tilbud i dagens anledning.
Tilbuddene er forbeholdt deltagerne i smagningen. 
 

Copenhagen Jazz Festival 2019

Fredag d. 12. og lørdag d. 13. juli fejre vi jazzen og dens mangfoldighed ude foran Terroiristen i Jægersborggade med fem acts med nogle af jazzens tunge og mest toneangivende stemmer. Alt fra smuk vokaljazz med svenske Iris Bergcrantz og hendes trio, til fyrtårnet Claus Waidtløw, der i mere en 20 år har været en af Danmarks mest toneangivende tenorsaxofonister. Som noget helt nyt får vi også besøg af DJ Jonas Visti, der foruden at være radiovært på DR P8 Jazz, også er en uhyrer dygtig DJ, der har en helt særlig passion for den brasilianske musik.

Fredag d. 12. juli

17:00 - Iris Bergcrantz Trio
Iris Bergcrantz - vocal, Per Møllehøj - guitar & Anders Fjeldsted - kontrabas

19:30 - Mads Kjølby Quartet
Mads Kjølby - guitar, Søren Møller - keys, Morten Ankarfeldt - kontrabas & Snorre Kirk - trommer

Lørdag d. 13. juli

14:00 - Jonas Visti
Jonas Visti - DJ

16:30 - Terkel Nørgaard Quartet
Niels Vincentz - tenorsax, Mikkel Ploug - guitar, Jeppe Skovbakke - kontrabas
& Terkel Nørgaard - trommer

19:00 - Claus Waidtløw Trio
Claus Waidtløw - tenorsax, Jakob Roland - kontrabas & Frans Rifbjerg - trommer

Besøg Copenhagen Jazz Festival her. 

Kalender

Tirsdag d. 11. juni - Frank Cornelissen - Kongen af Etna (UDSOLGT)
Søndag d. 16. juni - Smagning af Giuseppe Nada & Tenuta Tamburnin
Torsdag d. 20. juni - WJ Thomas Spelling - følg med på Facebook, hvor detaljer offentliggøres
Fredag d. 12. juli - lørdag d. 13. juli - Copenhagen Jazz Festival 2019

Med venlig hilsen
Terroiristen

Terroiristen  •  Jægersborggade 52  •  Kbh.N.  •  Tlf.: 36906040  •  info@terroiristen.dk