Kære med-Terroirist.

I denne uges indholdsrige nyhedsbrev kan du læse om:

Vinøse nyheder
Julevinen
Gavekort
Nytårsboblesmagning
Årets rosé Glögg & Juledage i Jægersborggade
Julejazz
Åbningstider - jul & nytår

Husk at nyhedsbrevet nydes bedst i selskab med et godt glas vin.
Skål & god fornøjelse!

Nyheder

Som I nok har bemærket er det nogen tid siden, der er kommet et rigtigt nyhedsbrev fra os, men travlhed gør som bekendt, at fokus på at få en masse gode vine hjem har været størst.Men nu er vi tilbage med en masse nyt og med julen rundt om hjørnet. 

I'm dreaming of a white, orange, rosé, red, sweet and sparkling Christmas...

I sommer var vi så heldige at få personel forstærkning i baren af Hr. Kristian Mellergaard Hansen, der tidligere har arbejdet som sommelier på den italienske restaurant Mangia her i København og flere restauranter i Italien igennem en årrække. Kristian har du måske allerede stødt på om søndagen, hvor han kører vores Søndags Aperitivo, der er vores afslappede udgave af den normale service på Terroiristen. Ligeledes og for ganske meget nylig har vi ansat den unge Leonora Saabye, der for tiden er dykket godt og grundigt ned i bøgerne (og flaskerne, bevares). Hende kan du ofte møde om lørdagen.
 
Vi har fået nyt til hylderne, bl.a. fra østriske Jörg Bretz, der både laver vin i Neusiedlersee og Mittelburgenland, begge beliggende i Burgenland, og i Carnuntum i Niederösterreich. Jörg minder i sin filosofi utroligt meget om et par andre af vores vinmagere, fx. Paolo Bea, Boccella, Bressan m.fl. Han laver vin med henblik på langsom udvikling af kompleksitet og dybde og frigiver derfor vinene sent, og først når han finder vinene parat. Almindelig lagringstid – også for de hvide vine – er 2-3 år på store fade og derefter yderligere lang tids flaskelagring før frigivelse. En absolut fornøjelse at arbejde med endnu producent, som holder fast i de gamle dyder, og tager den tid, der skal til at lave store vine.
I seneste sending fra Bretz har vi fået Weissburgunder Sekt 2015 hjem, Weisser Berg 2011 på en blanding af Weissburgunder og Grüner Veltliner (60/40), Geyer 2012 med en snert af maceration på druerne Grüner Veltliner samt lidt Gewürtstraminer og Welschriesling, Roter Berg 2011 på Blaufrankisch og Zweigelt (90/10), samt alderspræsidenten Blauburgunder 2009
 
I efteråret er der i baren blevet smagt meget, hvilket jo aldrig er kedeligt. Vi kan konstantere at flere af vores producenters nye årgange tegner rigtigt lovende. Fx. har både Bosco Falconeria og Nonnerne fra Lazio (Giampiero Beas veninder) lavet flotte, mineralske hvide og orange vine i årgang 2018 med en ganske lav alkohol. Her er der ikke høstet tidligt, som nogle producenter praktiserer for at holde sukkeropbygningen nede; der har bare været tale om lavere temperaturer og mere regn i den pågældende årgang, hvorfor modenheden er indtruffet sent på sæsonen uden den store sukkerkoncentration. Men hvor frugt og kompleksitet i 2017 var på menuen, står mineralitet, flot syre og en særlig friskhed på menuen i 2018. Monastero Suore Cistercensi aka nonnerne har i år også sendt os en prøve på deres nye røde vin ved navn Benedic, (mon ikke det er en hyldest til Paven?), den har i hvert fald næsten guddommelige træk. Desværre er mængderne meget små, så hvor meget vi får vides endnu ikke. 
 
Milan Nestarec, vores unge tjekkiske komet af en vinmager har igen presset grænserne for hvad man kan putte på etiketten på flasken med titler som “Royale with cheese”, “If God exists, I hope he has a good excuse“, “I love the smell of napalm in the morning”. Og bare rolig, etiketterne er lige så vilde som titlerne. Han presser således også grænserne, for hvad man kan putte i flaskerne, og i starten af det nye år lander der et stærkt udvalg af hans nye vine, samt hans maceration carbonic-youngster vine fra 2019 (yep, meget youngster), der netop er blevet frigivet. 
 
Fra Slovenien får vi inden længe mere Bela fra Burja Estate, denne gang fra 2018, for den forrige årgang vi fik for et par måneder siden, blev nærmest støvsuget af hylderne. Og sammen med Burjas Bela får vi mere vin fra den anden side af grænsen i Carso, Friuli: Zidarichs nye Vitovska Green, som er en ny vin fra deres hånd.

Slutteligt er det en fornøjelse kort at kunne løfte sløret for, at vi i starten af det nye år får to nye huse hjem og dermed også to nye lande. Tyskland og Slovakiet, nærmere betegnet fra Pfalz og Južnoslovenská (sydvestlige Slovakiet). En masse herlig, dyb og liflig Riesling og store koncentrede elegante vine på bl.a. Traminer, Blaufränkish, Zweigelt m.fl. Vi glæder os hammer meget til at løfte sløret endnu mere, og vi håber at I også vil se frem til at gå i bord i disse vine.  

Julevinen

Noget til anden, gåsen, grisen, rødkålen, saucen, de brunede kartofler, den sure afdeling, den søde afdeling aka ris a la mande og konfekten. Groft sagt, vin der kan en hulens masse og som har saft og kraft nok til, at kunne stå i mod det fede, det søde, det sure, det salte og det krydrede.                    
 
I år har vi gjort det let for dig og samlet en kasse bestående af seks flasker vin, tre forskellige typer, der passer perfekt til julemåltidet. 
 
Som aperitif får du 2 flasker af TerraQuilias Lambrusco “Falcorubens”, der er har den helt rette mængde frugt, tørhed, mousse og fylde til, at den kickstarter din juleaften i fornem stil. 
 
Til fuglen, grisen (eller begge dele) eller den grønne afdeling får du 3 flasker af Bosco Falconerias Nero 
d’Avola 2015
, der har ligget på ståltanke og har den helt rigtig mængde syre, fylde, tørhed og kraft kombineret med frugtsødme til at kunne hamle op med selv de tungeste juleretter. 
 
Til Ris a la Mande passer en Recioto fortrinligt, og heldigvis laver Monte Dall’Ora i Valpolicella lige præcis sådan én. Mørk, dyb, med en laaaaaang eftersmag, en fin sødme og tilpas syre fra frugten, så den fremstår frisk. Sant’Ulderico hedder den og er fra 2011
 
2 fl. TerraQuilia - Falcorubens 135,-
3 fl. Bosco Falconeria 150,-
1 fl. Monte Dall’Ora Recioto 385,-
 
Normalt 1.105,- 

Nu: 995,- (spar 10%)

KØB JULEVINEN!

Gavekort

 

Årh jo, hvis det er lidt svært at finde en flaske eller to i julegave kan det være nemmest, at lade den heldige vælge selv. På Terroiristens hjemmeside (terroiristen.dk) kan du med ganske få klip købe et gavekort til den, du har kær, selv printe det ud og gemme det under træet et sted, eller sende det direkte til den heldige modtager. Du finder vores gavekort her!

Nytårsboblesmagning

Med nytårets komme er sæsonen for indtagelsen af boblende vine yderst præsent, og med rettet. Egentlig burde vi drikke bobler (intensivt) året rundt, for det er en spændende vintype, som fortjener, at man fordyber sig i emner som: hvor kommer de fra, hvad er de lavet på og ikke mindst, hvordan er de lavet. Spændvidden er nemlig enorm, og oplevelserne står i kø. 

Mandag d. 16. december afholder vi årets boblesmagning, en klassisk “sid-ned-drik-lyt-drik-snak-drik”-smagning med over-Terroirst Stefan Jensen og sommelier Terkel Nørgaard bag roret.

Aftenen tager dig igennem tre forskellige farver, hvid, rosé og rød, samt fra de mineralske til de frugtige bobler og fra unge vine til de lidt mere lagrede vine. Ligeledes kommer man ved smagningen igennem druer som Pinot Noir, Trebbiano, Chardonnay, Bombino, Sangiovese, Furmint, Weissburgunder samt Lambrusco Grasparossa, og lande som Italien, Ungarn, Frankrig og Østrig, ligesom vi vil stifte bekendtskab med fremstillingsmetoder som ancestrale (petnat) og champagnemetoden.

Efter smagning vil det være muligt at erhverve sig de forskellige vine til rigtigt gode tilbud. 

Prisen er 295 kr/deltager, som også inkluderer brød med olivenolie under smagningen. 
Da vi har begrænset plads er det først til mølle.
 
Læs mere om aftenen program og køb billetter her!

Årets rosé Glögg & Juledage i Jægersborggade

Som de forgangne år har vi bedt vores gode ven og kok, Mads Roesgaard, om at lave et batch rosé glögg, som vi lancerer lørdag d. 30. november kl. 13:00 i forbindelse med Juledage i Jægersborggade.  
Mads fortæller, at glöggen i år indeholder “vanilje, anis, brændt appelsin, bagt æble, kanel, sort peber, lang peber, kardemomme og hint af nelliker. Og så er den selvfølgelig toppet med lys rom”.  Basen er i år Passalacquas frugtintense og friske øko-rosé, Mezzorosa. Vi glæder os som små børn (hik!).

65,-/gl.

Julejazz

Andreas Toftemark og Terroiristens ædruelige (host host) sommelier Terkel Nørgaard står i front for aftenens trio, der spiller julen ind med numre som I’ll be seeing jul, I remember jul, All of jul, Jul be so nice to come home to. Som altid en hyggeligt og forbåbentlig uforglemmelig aften i selskab med god vin og swingene musik.

Vi ses lørdag d. 21. december kl. 20:00 (bordbestilling er en god idé). 

Åbningstider - jul & nytår

4. - 8. december:
Ons. 17-23 / Tors. 17-23 / Fre. 16-00 / Lør. 13-00 / Søn. 14-21
11. - 15. december:
Ons. 17-23 / Tors. 17-23 / Fre. 16-00 / Lør. 13-00 / Søn. 14-21
18. - 21. december:
Ons. 17-23 / Tors. 17-23 / Fre. 16-00 / Lør. 13-00
23. december:
Man. 15-19 (butik)
27. - 29. december:
Fre. 16-00 / Lør. 13-00 / Søn. 14-21
31. december:
Tirs. 11-14 (butik)

Kalender

30. nov. 13:00 - Lancering af årets rosé glögg & Juledage i Jægersborggade
16. dec. 19:30 - Nytårsboblesmagning
21. dec. 20:00 - JuleJazz

Med venlig hilsen
Terroiristen

Terroiristen  •  Jægersborggade 52  •  Kbh.N.  •  Tlf.: 36906040  •  info@terroiristen.dk