Kære med-Terroirist.

I dette nyhedsbrev har vi følgende vinøse nyheder til dig: 

  • Sicilien - på nye opdagelser
  • To (vin)tilbud du ikke kan modstå
  • WJ Bo Bratlann fra Amass
  • Vinkursus for begyndere 

God læsning!

Sicilien

 

Meget godt har de sicilianske jorder bidraget med i århundreder, og i vores egen lille tidsregning er siciliansk vin altid en kærkommen overraskelse. Tænk bare på Frank Cornelissen, Valdibella og Gulfi, der har slukket vores tørst i mange år. Men tørsten blusser altid op igen; det samme gør vores evige nysgerrighed og søgen efter ny, god vin. Derfor har vi har vi endnu engang rejst med fly til Palermo, lejet en bil af italiensk herkomst og kørt ud i det smukke sicilianske landskab for at opdage det uopdagede. To nye huse fangede vores opmærksomhed og slap igennem nåleøjet. 
 
Vest for Palermo fra området Alcamo, en små ti kilometer fra havet, ligger huset Bosco Falconeria, der kun producerer vine på Catarratto og Nero d’Avola. Huset har tilhørt Simeti-familien siden 1933, og har siden 1989 været økologisk certificeret. Foruden vinproduktionen dyrkes olivenolie, frugt og grønt, som de bl.a. sælger udvalgte steder i Palermo. 
Fra deres vinproduktion faldt vi pladask for deres massererede Catarratto, Falco Peregrino, der ligger 4 dage før adskillelse af most og kvas. Vinen gærer på ståltanke, hvorefter den lagrer 9 måneder videre på stål. Efterfølgende ligger den 6 måneder før frigivelse. Ingen svovl er tilføjet. I årgangen 2015 er produktionen af Falco Peregrino bare 1200 flasker – vi har sikret os en betydelig del heraf! 
Husets røde vin på ren Nero d’Avola var også utrolig svær at komme uden om med en dyb intens farve, dens flotte og balancerede frugt og vedholdende syre. Vinen lagrer på ståltanke i 9 måneder og flaskelagrer i 4 måneder før frigivelse. Sølle 10 mg. sulfit er tilføjet ved aftapning, og produktionen var i 2015 på 2300 flasker. Den samlede produktion for husets tre vine ligger på under 10.000 flasker årligt. 

Stik øst fra Bosco Falconeria i det nord-østlige Sicilien bragte vores nysgerrighed os endnu engang til den ganske aktive vulkan Etna. Fra huset Bruno Ferrara Sardo, hvis mark, beplantet med Nerello Mascalese, ligger 700 meter over havets overflade, har vi hjembragt to årgange af den samme vin ‘Nzemmula i 2013 og 2014. Begge årgange fordi de hver især er særegne for Etnas terroir og de varierende klimatiske betingelser og yderst flotte Nerello Mascalese vine med dybde og kompleksitet.
Marken der ligger på den nordlige del af Etna, har stokke der er mlm 40 og 50 år gamle og har i mere end 20 år været i harmoni med naturen, dvs. ingen sprøjtemidler, gødning eller kemiske produkter. Ingen sulfitter er tilføjet vinen. 

Tilbage vest for Palermo hos Valdibella, hvis vine vi har fornøjet os med i mange år, stødte vi på deres version af en Nerello Mascalese-vin. Vinen, ved navn Àgape (græsk for kærlighed), er seneste skud på stammen af ærlige, rene, terroir-tro vine fra Valdibella. Nerello Mascalese er godt nok en indfødt Etna-sort, men den har været dyrket i flere hundrede år i Camporeale-området, så det var en let beslutning at genoptage dyrkningen. Her efter første årgang af den nye vin er frigivet, har det allerede vist sig at være en god beslutning: Kun lagret på stål, fremstår Agape med al druens umiddelbare charme af lys, frisk rød bærfrugt – uden de vulkanske, let røgede toner, vi kender fra Cornelissens vine, men med et tydeligt slægtskab trods alt: Nerello i en alternativ fortolkning – som altid fra Valdibella til en meget skarp pris, kvaliteten taget i betragtning.
 
Som rosinen i den sicilianske pølseende endte rejsen hos Gulfi, som for nyligt har frigivet deres Cerasuolo di Vittoria 2015 på lige dele Nero d’Avola og Frappato. Druerne vokser 400-500 meter over havets overflade,  plukkes i anden halvdel af september og har en medium-lang maceration, ca. 15. dage, hvorefter vinen befinder sig på ståltanke i et par måneder før aftapning på flaske. Vinen er en gammel tradition i området omkring Vittoria by, som Gulfi trofast følger. Cerasuolo er i øvrigt Siciliens eneste DOCG-vin, den højeste kategori i den italienske vinlovgivning. Blandingen af de to druer giver en charmerende frisk, frugtig og letdrikkelig vin, der både går glimrende som aperitif og til lettere retter. 

To (vin)tilbud du ikke kan modstå

For at I, kære med-Terroirister, også kan smage, hvad vi har smagt, har vi strikket en prøvekasse på samtlige af overstående vine sammen til jer. Og selvfølgelig med en med-Terroirist rabat. 

Siciliansk prøvekasse med 6 flasker (normalpris pr. flaske i parentes)

 
Bosco Falconeria                      
                          Falco Peregrino 2015 - Catarratto (149,-/fl.)
                          Nero d’Avola 2015 (149,-/fl.)
Bruno Ferrara Sardo
                          ‘Nzemmula 2013 - Nerello Mascalese (350,-/fl.)
                          ‘Nzemmula 2014 - Nerello Mascalese (450,-/fl.)
Valdibella
                          Ágape - Nerello Mascalese (125,-/fl.)
Gulfi
                          Cerasuolo di Vittoria 2015 - Nero d’Avola & Frappato (175,-)
 
Normalpris:                                1.398,- pr. prøvekasse
Med-Terroist rabat - 210,- :    1.188,- pr. prøvekasse
 
Foråret er kommet, det samme er højsæsonen for indtagelsen af kølige hvidvine. Vi har derfor købt et restparti hjem af Pecorino 2014 fra Sangiovanni i Marche, der er fuldmoden og klar til at skåle foråret ind med.  

Normalpris:                                  119,- pr. flaske
Tag én kasse á 6 fl.:                   550,- pr. kasse (spar 164,-)
 

Begge tilbud er gældende ved bestilling (via mail til info@terroiristen.dk) senest 12/4 2017 eller så længe lager haves. Vinene kan efter bestilling afhentes efter aftale i vinbaren.

 

WJ BO BRATLANN

Vi har i mange år arbejdet tæt sammen med Bo Bratlann, sommelier og restaurantchef på en af byens bedste, innovative restauranter, Amass (http://amassrestaurant.com/). Bo er en stor elsker af naturlige vine og har arbejdet med dem på både Radio, Noma og altså nu Amass, hvor blandt andre vores vine fra Cornelissen og Paolo Bea udgør en del af kernekortet. Vi havde fornøjelsen af at besøge Cornelissen sammen med Bo i vinter (se billedet), og i forlængelse heraf opstod idéen om at lade Bo være gæste-WJ i Terroiristen.

Torsdag den 27/4 kommer Bo således forbi Terroiristen for at være aftenens Wine Jockey. Vi har bedt ham om at sammensætte tre smagesæt med egne favoritter. Bo er i øjeblikket i tænkeboks i forhold til smagesættene og vi er selv gået i kælderen for at lede efter ældre årgange af nogle af Bos favoritter; så snart sættene er på plads, bliver de offentliggjort på Facebook, så hold øje med siden. Vi kan dog allerede nu afsløre, at vine fra både Cornelissen og Paolo Bea vil være at finde blandt aftenens udvalgte vine.
Vi ser utroligt meget frem til, at Bo kigger forbi torsdag d. 27. april 18:30-23:00.

Vinkursus for begyndere

Det er blevet tid til endnu et af vores vinkurser for begyndere.
Hvis du altid har ønsket, du kunnet få lidt mere ud af din vin, kunne sætte ord på, hvordan den smager og måske endda vide, hvorfor det er tilfældet, så kom og vær med. Mens du smager, vil vi guide dig, så du netop kan få mere ud af din vin fremover.
Det hele handler kun om en smule smageteknik, som alle (!) kan lære. Ved at tale om smagsoplevelser og sætte ord på, hvad vi smager, skærpes sanserne og evnen til at huske og skelne vinene fra hinanden.
Over et par hyggelige timer vil vi smage os igennem otte vine fra forskellige lande, på forskellige druer, fra forskellige slags jordbund, fremstillet på forskellige måder, for at illustrere, hvorledes alle disse parametre spiller ind på vinens karakter.
Læs mere her: https://www.facebook.com/events/509521286102744/
 
Vel mødt i vinbaren!  Husk, at vi har åbent som normalt i påskedagene!

Med venlig hilsen
Terroiristen

Terroiristen  •  Jægersborggade 52  •  Kbh.N.  •  Tlf.: 36906040  •  info@terroiristen.dk