Ducal

Ducal tager sit navn efter grundlæggeren, Mitja Lo Duca, tidligere klatrer, og nu med sin kone indehaver af et vidunderligt beliggende Alpe-pensionat i de Slovenske alper, ganske tæt på Soca-flodens udspring, den flod, som længere sydpå krydser grænsen til Italien og skifter navn til Isonzo.

Vindyrkningen er det seneste skud på familiens aktiviteter. Markerne er beliggende i det nordøstlige Slovenien, tæt ved grænsen til Østrig, i det ditrikt, som slovenerne kalder for Stajerska, østrigerne Stajermark; et område, som under det Østrigske Imperium og derefter det Østrig-Ungarske storrige var forenet i 1800-tallet, men som blev delt af en grænse tegnet med en linial efter første verdenskrig, hvor Jugoslavien skabtes som nation, en deling som yderligere forstærkedes efter anden verdenskrig resulterede i jerntæppet. Jugoslaviens opløsning i 1992 gav Slovenien status som selvstændig nation, men bevarede den nordlige grænse til Østrig og dermed delingen af dette ellers ensartede terroir.

Gården besidder 5 hektar i 500 meters højde, primært beplantede med Riesling, både den tyske og den italienske variant, Renski og Italico, men også lidt chardonnay og furmint, som anvendes til fremstilling af fremragende mousserende vine, som regnes blandt Sloveniens bedste.

En ny kælder er taget i brug ved høsten i 2015, hvor man også for første gang har anvendt amforaer  til gæring og lagring efter inspiration fra Josko Gravner længere sydpå i Goriska Brda.

Terroir

Marker beliggende 500 meter over havets overflade bidrager til kølighed, særligt om natten, hvilket giver en længere vækst-sæson med mulighed for maksimal ophobning af smags- og næringsstoffer fra den kalk- og ler-holdige jordbund.

Vindyrkningspraksis

Der dyrkes i praksis efter økologiske principper, skønt gården ikke laver certificeret, økologisk vin. Stokkene er for de flestes vedkommende gamle, mere end 25 år. Udbyttet holdes lavt - under 40 hl/hektar.

Vinifikation

I kældrene arbejdes ud fra en grundtanke om, at lade naturen gøre arbejdet selv. Det betyder spontangæring for alle vine, og dermed også en kort skalkontakt for de hvides vedkommende - ca. 2 dage, og derefter typisk 1 års lagring på gæren på store, 2500 liters fade af slavonsk eg, hvor der sker en naturlig bundfældelse, hvorfor filtrering ikke er nødvendig. Vinene frigives sent efter dagens standard - Mitja og Tim ønsker at vinene skal finde deres balance før de sendes på markedet. 3-4 år er derfor normen fx for Renski Rizling før den sendes på markedet.

Vinene

Vinene er levende, med stor personlighed, intensitet, mineralitet og syre. Typisk behersket alkohol - der sjældent sniger sig op over 12-13%.

Links

Gå til Ducals egen side