Kære med-Terroirist.  

I dette nyhedsbrev har vi følgende vinøse nyheder til dig:                                   

  • Introduktion af vores nye østrigske producent, Jörg Bretz

  • Et (vin)tilbud du ikke kan modstå

  • Vinkursus for begyndere

God læsning!

Efter sommeren, eller hvad man nu vil kalde det vejr, vi er blevet budt det sidste lange stykke tid, har bordene fået en slat tiltrængt olie, loungen har fået et nyt tæppe, der er blevet ryddet op i baren, og vi planlægger nu den kommende sæson på Terroiristen, der vil bestå af smagninger, WJs, koncerter og torsdagsmagnums fra tid til anden.Der er også kommet nye vine til baren, bl.a. derfor dette nyhedsbrev.

Jörg Bretz

Man kan snildt sammenligne ham med to af vores italienske topproducenter, Arpepe og Bressan. Ikke på grund af hans valg af druer, jordbunden, stejle bjergskråninger eller hang til at gå i militærtøj, men fordi Jörg Bretz frigiver sine vine når de er klar, og det kan tage ganske lang tid, før Bretz mener, de er det.

Fra sit hus beliggende i den østlige del af Østrig, ca. 45 minutters kørsel fra Wien og ganske tæt på grænsen til Slovakiet, dyrker han druerne Blaufränkisch, Blauburgunder, Weissburgunder og Grüner Veltliner i områderne Carnuntum, Mittelburgenland og Neusiedlersee. Vine der omhyggeligt bliver til med største respekt for hver enkelt sort, dens karakteristika og for naturen. Terroiristens udsendte, Stefan Jensen, beretter i det følgende om mødet med Jörg Bretz på en vinmesse i 2016.

Vi havde egentlig ikke aktuelle planer om at udvide vores allerede omfattende portefølje med vine fra Østrig, men Jörg Bretz ville det anderledes. Han stillede nemlig op for 1½ år siden på Vini Veri naturvinsmessen uden for Verona, hvor vi sædvanen tro deltog for at møde en stribe af vores andre producenter samt smage på deres senest frigivne årgange. Messen er i sagens natur et samlingspunkt for især italienske naturvinsproducenter, men der deltager altid et lille kontingent af ligesindede producenter fra Frankrig, Slovenien, Georgien og  - Østrig, hvorfor det er en god anledning til at smage på andre landes gode vine. Standen var i første omgang tom – altså bortset fra en stor mængde af åbne flasker, som stod ubevogtede hen. Efter at have ventet et par minutter, hvor der ikke var det mindste tegn på, at en producent havde til hensigt at dukke op for at indtage sin plads bag disken, var høflig selvbetjening det naturlige næste skridt. En lynsmagning af de ca 10 forskellige vine afslørede, at her var der noget virkeligt interessant både mousserende, hvidt og rødt. Vine, som i den grad adskilte sig fra de mange kendte, gode østrigske naturvinsproducenter på markedet ved at være lagrede, komplekse og store, klassiske vine. Der var ikke andet at gøre end at vende tilbage til standen senere for at møde manden, der turde gå imod strømmen med en serie af stærkt personlige vine.
Et par timer senere rundede vi igen standen, og en lille, trind mand skænkede nu rundhåndet ud af sine vine, som han i vidt omfang lod tale for sig selv, tydeligt overbevist om deres veltalenhed. Efter endnu en tur igennem sortimentet – nu inklusive et par hemmelige, gamle årgange gemt under bordet – erhvervede vi os et par flasker til at fordybe os i samme aften. Gensynet var overbevisende. Først denne sommer er det lykkedes at aflægge Bretz et besøg på vingården og at få introduceret vinene på markedet i Danmark. Besøget bekræftede opfattelsen af en mand, der har fundet sin helt egen vej imod et mål om at fremstille naturvin, som samtidig er store vine med alle den klassiske vins dyder: Lagringsværdighed, kompleksitet og aftryk af et unikt terroir, en vej, som er vanskelig at betræde i en naturvinsverden, som lige nu primært hylder den saftige, letdrikkelige, frugtige vin. Her arbejdes med tiden ikke imod den, og Jörg venter gerne på både vinen og de rette kunder, som forstår den: Vi er stolte over at kunne præsentere en ensom stjerne på den østrigske vinhimmel
”. 

Et (vin)tilbud du ikke kan modstå

Skulle du føle dig fristet af ovenstående historie om østrigske Jörg Bretz og hans vine, så har vi til dette nyhedsbrev lavet en smagekasse, så du, kære med-Terroirist, også kan smage på herlighederne. 
 
1 Weissburgunder Sekt Extra Brut 2008 245,-
1 Blaufränkish Sekt Extra Brut 2007 245,-
1 Weisserberg 2009 (Grüner Veltliner og Weissburgunder) 175,-
2 Roterberg 2009 (Blaufränkish og Zweigelt) 175,-
1 Blaufränkish, Spitzerberg 2009 265,-
 
Normalpris:                                                         1.280,- pr. smagekasse
Med-Terroist pris:                                             1.000,- pr. smagekasse
 
Spar                                                                        280,- 
 
Tilbudet gælder t.o.m. d. 31. august eller så længe lager haves. Bestil ved at sende en mail til info@terroiristen.dk med information om mængde, så sørger vi for at få pakket sommerkassen til afhentning i åbningstiden. Betaling sker med kort eller kontant ved afhentning.
 
Husk, at vi onsdag d. 23. august 17:00 - 23:00 laver et onsdagstema med samtlige af Bretz’ vine.

Du kan læse mere om Bretz på vores hjemmeside, Gå til hjemmesidens artikel om Bretz.

Vinkursus for begyndere

Har du altid ønsket at:
- få lidt mere ud af din vin?
- kunne sætte ord på hvad du drikker?
- vide hvorfor den smager som den gør?

Så kom og vær med d. 11. september 19:30 - 22:00 hvor vi afholder “Vinkursus for begyndere”. Mens du smager, vil vi guide dig, så du netop kan få mere ud af din vin fremover.
Det hele handler kun om en smule smageteknik som alle (!) kan lære. Ved at tale om smagsoplevelser og sætte ord på, hvad vi smager, skærpes sanserne og evnen til at huske og skelne vinene fra hinanden.

Over et par hyggelige timer vil vi smage os igennem otte vine fra forskellige lande, på forskellige druer, fra forskellige slags jordbund, fremstillet på forskellige måder for at illustrere, hvorledes alle disse parametre spiller ind på vinens karakter.
Vi kan ikke love du vil blive vinekspert på dette korte kursus, men vi kan bringe lidt af vinsnobberiet ned på jorden, skille skidt fra kanel, og give dig nogle nemme værktøjer til at få det maksimale ud af dine vine fremover.

Terroiristens vineksperter vil dele ud af deres store erfaring og viden undervejs, men deltagerne er i højere grad i centrum. Smagsoplevelser er individuelle – og på kurset deler vi vores subjektive oplevelser af vinene med hinanden; og bliver alle klogere. Men det vigtigste spørgsmål vil altid være: smager det godt, ja eller nej, hvad synes DU?

Denne unikke oplevelse koster 285 kr. og vi vil servere brød og olie til at akkompagnere vinene.

For mere information og billetter, læs her.

Vel mødt i vinbaren og i butikken!

Med venlig hilsen
Terroiristen

Terroiristen  •  Jægersborggade 52  •  Kbh.N.  •  Tlf.: 36906040  •  info@terroiristen.dk