Monte di Grazia

 

Historie

Ikke langt fra de turistede strande langs Amalfi-kysten i Campania finder du den lille familieejede producent, Monte di Grazia. Nådens Bjerg. Alfonso Arpino ejer MDG og startede produktionen for 30 år siden i 1993, familien har dog ejet markerne i flere generationer og altid dyrket områdets gamle og traditionelle sorter - de grønne Pepella, Biancatenera og Ginestra og de blå Tintore di Tramonti (findes kun i denne og nabodalen), Piedirosso, Moscio, Sciascinoso og Olivella - i Lattari-bjergene ganske tæt på kysten i Tramonti-kommunen.
Børnene, Olivia og Fortunato, er gået i deres fars fodspor og står i dag for produktionen fra familiens 3,2 hk marker.

Terroir

Store terrasser skaber markerne på bjergskråninger i 270-700 meters højde, der siden 1997 har været dyrket økologisk i den vulkanske jord, der også indeholder en del rødt ler.
Området er påvirket af brisen fra havet, libecco og nordenvinden, der alle tre er med til at give et køligere klima og vine, hvor alkoholen, bl.a. for de hvide kan ligge helt nede på omkring 10%.

Markarbejde

På markerne, hvis stokke er mellem 30 – 150 år, måske endda op til 200 år gamle, står de forskellige sorter blandet sammen, grønne som blå, med forskellige grøntsager plantet ind imellem rækkerne.
De blå sorter er præ-phylloxera og bundet op som enorme pergolaer, der vokser efter propaggine-princippet, hvor man bøjer de nye grene ned i jorden for at slå rødder.

Kælderarbejde

Alle vinene gæres og lagres på ståltank, og for deres top røde bruger den 3 år på tank og derefter ½ år på flaske før frigivelse. Den hvide ”Bianco” lagrer ½ år på ståltank og 1 år på flaske.

Vinene

På trods af den sydlige placering i Italien, hvor varmen ofte kan være en enorm faktor, er vinene fra Monte di Grazia elegante og kølige i udtrykket med en gennemgående mineralitet og mildhed.
Den samlede produktion er op til 10.000 flasker årligt.

Produkter fra Monte de Grazia

  • Spurtiglione '20
  • Melogna '19
  • Rosso '17
  • Rosso '14