Zidarich 

Zidarich producerer hovedsageligt vine på de lokale, indfødte druesorter Vitovska, Malvasia og Terrano. Vinifikationen er baseret på områdets gamle traditioner men tilpasset dagens standarder. Zidarich dyrker i dag 4 hektar vinmarker på Carso-plateauet lige uden for Trieste, og producerer ca. 15.000 flasker årligt med et udbytte på 25-30 hl pr. hektar. Ambitionen er en moderat udvidelse af produktionen til maksimalt 25.000 flasker årligt. Jordbunden er rig på jern og fremstår rødlig. Klimaet er resultatet af en kombination af kølende luftstrømme fra Alperne og varmere fra Middelhavet.

Vindyrkningspraksis

Trods havets nærhed er markerne højt beliggende, i ca. 280 meters højde, hvilket kombineret med de konstante, kraftige vinde betyder at sygdomsbekæmpelse sjældent er nødvendig. Vinstokkene er opbundet efter Single Guyot systemet med 8000 planter pr. hektar. Høsten foregår manuelt, og druerne samles omhyggeligt i små kasser for at undgå beskadigelse.

Vinifikation

Blå såvel som grønne druer gennemgår maceration (kontakt mellem skaller og most) i åbne træfade indtil gæringen er overstået. Derefter presses skallerne blødt og mosten overføres til træfade af forskellig størrelse fremstillet af fransk og slavonsk eg, hvorfra den aftappes efter to års modning uden klaring og filtrering. Der anvendes ikke kulturgær; man forlader sig på den naturligt forekommende gær.