Giacomo Fenocchio 

Lille familiefirma med produktion fra ca. 10 hektar marker placeret i hjertet af Barolo-distriktet tæt på Alba i Piemonte i Nordvestitalien. Fenocchio-familien holder, nu på femte generation, stædigt fast i de gamle traditioner for vinfremstilling i en vinverden, der ellers bliver stadigt mere moderne og teknisk orienteret.

Mark-og kælderarbejde

Arbejdet i marken foregår med udgangspunkt i nogle af de bedst beliggende marker i distriktet, lavt udbytte og fokus på at lade terroiret slå igennem via omhyggelig pleje af de gamle stokke. I kælderen er det tilsvarende filosofien snarere at lade vinen udtrykke sit eget, indre jeg, end at præge den med fadsmag, fremelskning af umiddelbar frugt o.l. Der gæres med naturgær frem for kulturgær og sprøjtes minimalt, nogle gange slet ikke, i markerne. Der gæres lang tid med skallerne; for baroloernes vedkommende 30 dage for sikre maksimal ekstraktion og særpræg fra marken. Vinene filtreres ikke før aftapning; man anvender alene den naturlige bundfældelse fulgt af flytning af vinen over bundfaldets niveau fra fad til fad. Resultatet er stærkt terroirprægede vine, med elegance og kompleksitet frem for rå kraft. Den ægte vin!

Lyt til vinmageren Claudio Fenocchio, der fortæller om deres filosofi og arbejdet i markene og i kælderen. 

   

 

Information om de forskellige marker


Bussia: Fenocchios kældre og bolig ligger lige midt i det berømte Bussia-område (subzone) i Monforte kommune. Et ganske stort bakkedrag, som mindst 13 forskellige producenter ejer små bidder af. Fennochios mark ligger i Bussia Sottana og er på ca. 5.8 hektar. Vinen er rustik, hård som ung, velduftende, velstruktureret og længelevende; det er klassisk Barolo i gammeldags stil, som kræver tid for at folde sig ud.

Cannubi (Boschis):
Cannubi er den måske mest berømmede subzone i såvel Barolo kommune som i hele Barolo distriktet. Deles ind i selve Cannubi marken og Cannubi marker med "efternavn", som f.eks. denne Cannubi Boschis. Leverer traditionelt ret fede, fyldige vine, der som unge virker ganske hårde, men som alligevel ofte udvikler sig noget hurtigere end vinene fraBussia og Villero. Fenocchio ejer her ca. ½ hektar.

Villero:
En førsteklasses mark, som Claudio Fenocchiossvigerfamilie ejer, i Castiglione Falletto kommunen; marken er meget anerkendt for sine vine, som udviser en særlig frugtighed, der sjældent findes i Nebbiolo fra andre zoner. Her høstes 1. klasses koncentreret Nebbiolo fra ca. 1 hektar med optil 80 år gamle stokke heraf en del på den Nebbiolo subvarietet, som hedder Rosé, og som ikke anvendes mere. Fantastisk duftende...!

 

Castellero: Knap 1 hektar i Barolo kommune, som har været i familien Fenocchios ejerskab i mere end 30 år. Druerne herfra har imidlertid hidtil været anvendt til Barolo Normale – uden markbetegnelse. Fra 2011 aftappes vinen herfra separat for at mindes Claudios far, som anskaffede marken i sin tid. Samtidig er Castellero stilmæssigt en kombination af Barolo kommunes mere bløde, feminine stil og Monfortes rustikke, maskuline stil. Den binder således smukt bånd imellem Cannubi og Bussia, som den da også geografisk ligger imellem.

 

Bussia Riserva ’90di:
En nyskabelse, hvor Claudio vender tilbage til tidligere generationers tradition for ekstremt lang maceration – 90 dage med skallerne på basis af en lille høst af de bedste druer fra Bussia-marken, derefter 3 års lagring på 2500 liters, ældre slavonsk egefad. Der laves blot dette ene fad af topvinen, som derfor er vanskelig at få nok af til Danmark. Resultatet er det ultimative udtryk af Bussias karakter med en finkornet, tannisk struktur og vine med ekstremt lang holdbarhed i kombination med den initiale store elegance og floralitet.

 

Barolo ”Normale” uden markbetegnelse:
Claudio har udvidet sine jordbesiddelser med et stykke jord lige uden for Bussia-zonen. Her fremstiller han vine, som er klassisk Barolo, men uden enkeltmarkernes ekstra storhed. Til gengæld er prisen noget lavere og vinen er typisk lidt tidligere moden.

 

 

Se også Fenocchios egen hjemmeside for mere information.