Osvaldo Barberis 

Osvaldo Barberis er vinbonde - med tryk på bonde! Når man ankommer til gården, skal man som regel ud i marken eller ind i stalden for at finde Osvaldo, som har det bedst ude blandt sine vinstokke og sine dyr.

Markerne er grønne og der er ukrudt imellem stokkene - en ting, Osvaldo fremhæver med stolthed, når man kigger ud over landskabet fra hans gård i Valdibá, en lille flække udenfor Dogliani. Sammenligningen med naboernes golde, perfekte marker er slående - her er der liv, dér er der intet andet end vinstokke i et sterilt miljø.

Dolcetto er druen per excellence i Dogliani og Osvaldo elsker at hade druen, som er drilsk at vinificere. "Bare man havde en mark i Barolo-distriktet lige derovre på den anden side af den bakke: Så kunne man få tre gange så høj pris for sin vin! Og nebbiolo er oven i købet så meget lettere at vinificere end Dolcetto!"

Men vi er glade for, at han har sine marker med Dolcetto og lidt Barbera og såmænd en anelse nebbiolo også netop i Dogliani, for her viser han hvor dejlig en drue Dolcettoen er i sit rette terroir.

Terroir

Dogliani distriktet grænser op til Barolos Monforte d'Alba,men her regerer Dolcettoen. Den leverer her sine bedste resultater ofte på højtbeliggende marker fra 300 moh og op til knap 600 moh. I den limstensrige jordbund leverer den en vin, som i hænderne på seriøse producenter, der sikre lave udbytter og fuld modenhed, kan være betydeligt mere længelevende og mineralske end de oftest meget let drikkelige frugtbomber, vi kender fra de dårligere markplaceringer, som druen er henvist til i Barolo og Barbaresco.

Vindyrkningspraksis

Arbejdet har altid været økologisk siden Osvaldo begyndte at aftappe selv omkring årtusindskiftet. Der kunstgødes ikke men anvendes naturlig gødning fra gårdens egen bestand af køer og der sprøjtes ikke med kemiske insekt- og ukrudtsbekæmpelse. Gården er en integreret del af familiens hjem - og man forurener ikke sit eget eksistensgrundlag!

Vinifikation

I kælderen arbejdes med naturgæring på ståltank, mens enkelte vine fra marker i Monforte d'Alba lagres på ældre fade.

Vinene filtreres ikke.

Vinene

Dolcette fremstilles i tre versioner, hvoraf én helt uden svovl, mens de andre kommer fra forskellige marker, Valdibá og Puncin. Barbera fra gamle stokke i marken Brichat give ligesom Dolcettoen her vidunderligt rene, frugtige, syrefaste, elegante og charmerende vine med flot struktur og betydelgt lagringspotentiale.

Vinene fra Monforte, herunder også en nebbiolo, er mere tanniske, og kraftfulde.

Links

Læs mere på producentens egen hjemmeside.