Gulfi

Gulfi tager sit navn efter landsbyen, hvor vingården ligger: Chiaramonte Gulfi, tæt på Ragusa i det midt-sydøstlige Sicilien.

Gulfi er et ungt foretagende, skabt i 1996 af Vito Catania, en tilbagevendt, indfødt sicilianer, som har skabt en formue på et industriforetagende i Norditalien. Vitos målsætning er at skabe ultimative vine på Nero d'Avola druen, den mest betydningsfulde indfødte sort på Sicilien. Til det formål har han anskaffet en række gamle marker i de historiske områder i Pachino på Sydøstsicilien, tæt på Noto og Avola, som har givet navn til druen. Der er tillige plantet stokke i området Vittoria, hvor gården ligger, og købt en gammel mark på Etna med Nerello-druer. I alt besidder Gulfi i dag 70 hektar land med både vinstokke og oliventræer.

Terroir

Gulfis mission er simpelthen at demonstrere Nero d'Avolas evne til at afspejle terroir-forskellene i forskellige områder. Markerne ligger således dels i Monte Iblei ved Chiaramonte Gulfi, hvor kombinationen er ler og limsten dominerer, dels i Pachino, hvor jordbunden varierer stærkt fra mark til mark, som derfor giver grobund for forskellige vine. Her findes både stærkt kalkholdige marker i Maccarj og kalk/sand/ler med vulkansk islæt i Buffaleffj og en stærk marin indflydelse på Sanloré.

Der er masser af sol og varme på Sicilien. Udfordringen er at skabe vine med finesse, elegance og syre trods dette naturgivne vilkår. Men netop Nero d'Avola er en hårdfør, solkrævende drue, som egner sig til forholdene - langt bedre end de internationale sorter, man finder så mange af her på stedet.

Vindyrkningspraksis

I de gamle marker i Pachino anvendes den gamle alberello eller buskede dyrkningsmetode, mens de nyplantede marker i Monti Iblei dyrkes efter Guyot-opbindingsmetoden.

Gulfi er certificeret økologisk og arbejde tillige uden kunstvanding, hvilket er sjældent set på det varme Sicilien. Formålet er, at lade stokkene arbejde med at sende rødderne dybt nede i jordbunden for at finde vand, hvorved de yder færre, mere koncentrede og næringsrige druer.

Vinifikation

Salvo Foti, Siciliens store, gamle vinmager, er hyret til at forestå kælderarbejdet. Der arbejdes med lange macerationer og fadlagring på medium-store fade for de større vines vedkommende. I de fleste tilfælde med en kun meget lille andel af nyere fade.

De friske unge vine fremstilles alene på ståltank for at bevare frugt, syre og finesse.

Vinene

Vinene viser først og fremmest spændvidden i ero 'Avolas formåen: Fra helt friske, sprøde vine til at drikke unge, over fyldige, mørkere, kraftigere og mere komplekse vine til medium-lang lagring til store, længelevende, komplekse vine til lang lagring.

Links

Læs meget mere på producentens egen hjemmeside.