11. november 2019, 19:30
Nebbiolo Extravaganza - et studie i druen og terroir
(Smagningen er udsolgt)
Boca, Bramaterra, Barbaresco, Lessona, Barolo, Gattinara, Valtellina, Langhe.
Mandag d. 11. november fokuserer vi på 8 forskellige distrikter, 8 forskellige terroirer og kun én druesort: Nebbiolo.
For de fleste er Nebbiolo synonym med Barolo og Barbaresco, og med rette: det er herfra de mest kendte og legendariske vine stammer. Men Nebbiolo har mindst lige så meget sin berettigelse i det nordlige Piemonte, også kendt som Alto Piemonte: Boca, Bramaterra, Lessona og Gattinara samt i Valtellina i det nordlige Lombardiet, hvorfra vinene fortjener lige så meget opmærksomhed, som deres artsfæller i syd, og i flere tilfælde faktisk historisk set også har haft det.
I de nordlige distrikter kendetegnes vinene ved ofte at være lettere, køligere og med blødere/finere tanniner og til gengæld mere fremtrædende frugtsyre grundet et klima præget af Alpernes indflydelse og en ofte lidt længere vækstsæson, hvorimod Barolo og Barbaresco i Langhe oftest giver mere kraftfulde, komplekse og garvesyrestrukturerede vine.
Nebbiolo er blandt de få druer, som har en helt særligt udviklet evne til at afspejle terroiret på sit voksested, altså jordbundens sammensætning, markens hældning og eksponering for solen samt dræningsforhold, temperatur, mængden af sol, vind og regn det pågældende år. Tilbage er vinbondens vigtige arbejde i kælderen med fortolkningen af druematerialet som det sidste element til frembringelsen af vinene. Det betyder med andre ord, at Nebbiolo kan give ganske forskellige vine afhængigt af terroiret – også inden for ganske få kilometers - eller sågar få hundrede meters - afstand.
Mandag d. 11. november vil vi stifte bekendtskab med: Arpepe i Valtellina, hvor jorden har et højt syreindhold, er meget næringsfattig og består af granitjord og grus; Anzivino i Gattinara og Le Piane i Boca hvor jorden begge steder er af vulkansk oprindelse; Cascina Cottignano i Bramaterra og Lessona, hvor der overvejende i Bramaterra er vulkansk jord med rødlige og brunlige jordlag, hvorimod man i Lessona finder marine aflejringer med meget sand, en masse mineraler og en høj syre; Nadas Langhe Nebbiolo og Barbaresco fra Treiso i Barbaresco med kompakt jord af ler, kalk og sand; Fenocchio Barolo fra Monforte d’Alba, hvor også marine aflejringer gør sig gældende med porøse sand og sandstenslag iblandet ler med højt indhold af jern, silicium og kalk.
Deltag i smagningen og bliv klog på, hvor forskelligt vine på samme druesort kan smage fra otte forskellige områder. Det er ægte terroir, så det driver ned af vintønderne, og vi håber du har lyst til en aften i Nebbioloens mange-faceterede selskab.
Aftenens program:
2018 Nada Langhe Nebbiolo
2013 Cascina Cottignano Bramaterra
2013 Cascina Cottignano Lessona
2013 Anzivino Gattinara
2015 Le Piane Mimmo (fra Boca)
2015 Nada Barbaresco Casot
2015 Fenocchio Barolo Bussia
2009 Arpepe Valtellina Sassella Rocce Rosse
Selve smagningen står ejer af Terroiristen Stefan Jensen og mangeårige sommelier på Terroirsten, Terkel Nørgaard, for.
350,- pr. snude.