Reka.Koncz
Historie
réka.koncz, som vingården i det nordøstlige Ungarn nær landsbyen Barabás hedder, er ejet og drevet af Annamária Réka Koncz med hjælp fra hendes familie. Annamária startede sin (akademiske) karriere med en Bsc grad i hortonomi i Debrecen, Ungarn og tog derefter en kandidatgrad i landbrug med speciale i fermenterings-mikrobiologi i København, Danmark.
Efter at have arbejdet i en årrække i et af verdens naturvinscentre, København, hos Terroiristen Vinbar, og undervejs at have taget en række praktikophold hos førende naturvinsproducenter i Slovenien, Italien og Frankrig, indså hun, at hun havde noget virkelig specielt lige der, hvor hun voksede op nær den ukrainske grænse i det nordøstlige Ungarn i en lille by ved navn Vásárosnamény. Hun vendte derfor tilbage til hjemstavnen for at udvide familiens jordbesiddelser med yderligere 3 hektar gamle vinstokke nær landsbyen Barabás.
Hun bor dog stadig en del af året med sin mand Sven i København, men den største del af året tilbringer hun i Ungarn med at passe vingården. Siden sin første frigivelse i 2016 er hun den eneste kommercielle (og eksporterede) producent i en engang højt anset, men igennem årtier ganske glemt region.
Barabás er teknisk set en del af Bükk-vinregionen, men jordbunden er mere beslægtet med det nærliggende Tokaj, der ligger cirka 1,5 times kørsel vest på. Annamárias marker ligger på det vulkanske Tipet-bjerg i Barabás med 40-60 år gamle vinstokke af Királyleányka, Hárslevelű, Sárgamuskotály, Rajnai Rizling (Rhine Riesling) og Furmint, som i gammeldags stil er plantet imellem hinanden i samme mark, og som hun vinificerer sammen (field blends).
Stedet er summende af dyr: fugle, biller og vilde dyr; der er således set flere grævlingehuller i området. “Når du går rundt i markerne ender du til sidst ved en obelisk med farverne på det ungarske flag. Dette er grænsen til Ukraine og inden for få hundrede meter kan du også få øje på vagttårne ved grænsen. Her skal man altid ringe til grænsestationen, inden man begynder på noget markarbejde. Den biologiske og geopolitiske mangfoldighed her er håndgribelig” fortæller Annarmaria.
Terroir
Jorden her er intenst vulkansk. Rhyolit lava, perlit (svarende til Tarcal i Tokaj) og plagioclase rhyolit (højt indhold af silikat) udgør de fleste af lagene. Tættere på overfladen er lerjorden dominerende. Druerne mangler ikke aroma eller syre og er perfekte til både mousserende vin-produktion, stille hvidvine samt til orange vine med mild til mere intens maceration.
Markarbejde
Markene er certificeret økologiske og dyrkes efter regenerative og ”no-till” principper med dækafgrøder (eng: Cover crops) og andre teknikker, som forbedrer jordens mikrobiologiske liv og øger mængden af organisk stof i den. Annamaria bruger også forskellige planteekstrakter, som styrker planternes eget immunsystem og virker som naturlige plantebeskyttelsesmidler, som fx af padderok, tetræ- og lavendel. De gamle stokke beskæres skånsomt, og det samlede udbytte pr. hektar er ganske lavt.
Kælderarbejde
Annamaria har en traditionel, gammel kurve-presse, som bruges til samtlige vine, og til gæring og lagring bruger hun for det meste 1000 liters plasttanke og plast-æg (der bruges ingen egetræsfade). Stilkene fjernes enten med maskin- eller håndafstilkning, fodknusning er standard, ligesom punch-downs (den proces, hvor man skubber “hatten” af drueskaller, som flyder ovenpå, ned i mosten). Disse teknikker er de vigtigste for Annamaria!
Der foretages ingen filtrering, ingen klaring, og meget lidt svovl tilsættes; i 2019-årgangen er bare ca. 10-15 mg/l tilsat.
Vinene
De ord der først falder en ind, når man smager vinene fra Annamaria, er friskhed, stramhed samt et lille rustikt element i dem alle. “Det fleste af vinene klarer sig virkelig godt og profiterer efter et par års flaskelagring, men forståeligt nok har de færreste tålmodigheden til dette og kan derfor ikke holde fingrene væk fra flaskerne” fortæller Annamaria.
Links
Producentens hjemmeside