Jörg Bretz

21. august 2017, 13:00


 

Man kan snildt sammenligne ham med to af vores italienske topproducenter, Arpepe og Bressan. Ikke på grund af hans valg af druer, jordbunden, stejle bjergskråninger eller hang til at gå i militærtøj, men fordi Jörg Bretz frigiver sine vine når de er klar, og det kan tage ganske lang tid, før Bretz mener, de er det.
Fra sit hus beliggende i den østlige del af Østrig, ca. 45 minutters kørsel fra Wien og ganske tæt på grænsen til Slovakiet, dyrker han druerne Blaufränkisch, Blauburgunder, Weissburgunder og Grüner Veltliner i de to områder Carnuntum og Neusiedlersee. Vine der omhyggeligt bliver til med største respekt for hvert enkelt sort, dens karakteristika og for naturen. Terroiristens udsendte, Stefan Jensen, beretter i det følgende om mødet med Jörg Bretz på en vinmesse i 2016.
 
“Vi havde egentlig ikke aktuelle planer om at udvide vores allerede omfattende portefølje med vine fra Østrig, men Jörg Bretz ville det anderledes. Han stillede nemlig op for 1½ år siden på Vini Veri naturvinsmessen uden for Verona, hvor vi sædvanen tro deltog for at møde en stribe af vores andre producenter samt smage på deres senest frigivne årgange. Messen er i sagens natur et samlingspunkt for især italienske naturvinsproducenter, men der deltager altid et lille kontingent af ligesindede producenter fra Frankrig, Slovenien, Georgien og  - Østrig, hvorfor det er en god anledning til at smage på andre landes gode vine. Standen var i første omgang tom – altså bortset fra en stor mængde af åbne flasker, som stod ubevogtede hen. Efter at have ventet et par minutter, hvor der ikke var det mindste tegn på at en producent havde til hensigt at dukke op for at indtage sin plads bag disken, var høflig selvbetjening det naturlige næste skridt. En lynsmagning af de ca 10 forskellige vine afslørede, at her var der noget virkeligt interessant både mousserende, hvidt og rødt. Vine, som i den grad adskilte sig fra de mange kendte, gode østrigske naturvinsproducenter på markedet ved at være lagrede, komplekse og store, klassiske vine. Der var ikke andet at gøre end at vende tilbage til standen senere for at møde manden, der turde gå imod strømmen med en serie af stærkt personlige vine.
Et par timer senere rundede vi igen standen og en lille, trind mand skænkede nu rundhåndet ud af sine vine, som han i vidt omfang lod tale for sig selv, tydeligt overbevist om deres veltalenhed. Efter endnu en tur igennem sortimentet – nu inklusive et par hemmelige, gamle årgange gemt under bordet – erhvervede vi os et par flasker til at fordybe os i samme aften. Gensynet var overbevisende. Først denne sommer er det lykkedes at aflægge Bretz et besøg på vingården og at få introduceret vinene på markedet i Danmark. Besøget bekræftede opfattelsen af en mand, der har fundet sin helt egen vej imod et mål om at fremstille naturvin, som samtidig er store vine med alle den klassiske vins dyder: Lagringsværdighed, kompleksitet, aftryk af et unikt terroir. En vej, som er vanskelig at betræde i en naturvinsverden, som lige nu primært hylder den saftige, letdrikkelige, frugtige vin. Her arbejdes med tiden ikke imod den, og Jörg venter gerne på både vinen og de rette kunder, som forstår den: Vi er stolte over at kunne præsentere en ensom stjerne på den østrigske vinhimmel”. 

 Læs mere om Jörg Bretz her. 

Vi har fået følgende vine hjem fra Bretz. Priserne er opdelt efter glas/fl. i baren/fl. to go.  

  • Weissburgunder Sekt Extra Brut 2008 (100,-/500,-/245,-)
  • Blaufränkish Sekt Extra Brut 2007 (100,-/500,-/245,-)
  • Weisserberg 2009 (90,-/450,-/175,-)
  • Roterberg 2009 (90,-/450,-/175,-)
  • Spitzerberg 2009 (115,-/575,-/265,-)
  • Bläuburgunder 2009 (125,-/625,-/299,-)