Giacomo Fenocchio
Historie
Lille familiefirma med produktion fra ca. 10 hektar marker placeret i hjertet af Barolo-distriktet i Monforte d'Alba i Piemonte i Nordvestitalien. Fenocchio-familien holder, nu på femte generation, stædigt fast i de gamle traditioner for vinfremstilling i en vinverden, der ellers bliver stadigt mere moderne og teknisk orienteret.
Terroir
Barolo-distriktet er kendt som et af verdens mest betydningsfulde områder for fremstilling af verdensklasserødvin på Nebbiolo-druen. Her når nebbiolo sit ypperste udtryk i et område, som er et kludetæppe af marker med temmelig store forskelle i jordbundsforhold, eksponering, højde m.v. Overalt findes kalkholdig jord blandet med ler og sand men i forskellige proportioner og med forskelligt indhold af mineraler. Groft sagt kan man inddele i to hovedområder, med udgangspunkt i områdets geologiske historie. I den vestlige del fremstilles generelt lidt lettere, mere elegante vine på temmelig sandholdig jord mens man længere vestpå i den mere kompakte jord med limsten og ler får vine med stor struktur og tyngde. Fenocchio har marker i begge hovedtyper af jordbund (Cannubi og Castellero mod vest og Bussia og Villero i den centrale/vestlige del) og hans vine er typiske repræsentanter.
Fenocchios hvid- og orangevin på arneis kommer fra meget sandet jord i arneis-druens oprindelige område, Roero, nordvest for Barolo-distriktet.
Markarbejde
Arbejdet i marken foregår med udgangspunkt i nogle af de bedst beliggende marker i distriktet, lavt udbytte og fokus på at lade terroiret slå igennem via omhyggelig pleje af de gamle stokke.
Der arbejdes som udgangspunkt uden kemisk sprøjtning og kunstgødning, dog ønsker Claudio Fenocchio at beholde muligheden for at redde en høst med kemisk hjælp i de ekstremt vanskelige år, klimatisk set. I den tid, vi har arbejdet med ham (siden 1998), er det blot sket to gange, nemlig i 2002 og 2014, som begge var våde og kolde årgange, som gav diverse sygdomme gode vækstbetingelser.
Kælderarbejde
I kælderen er det tilsvarende filosofien snarere at lade vinen udtrykke sit eget, indre jeg, end at præge den med fadsmag, fremelskning af umiddelbar frugt o.l. Der gæres med naturgær frem for kulturgær. Der gæres lang tid med skallerne; for baroloernes vedkommende 40 dage (dog 90 for riservaens vedkommende) for sikre langsom ekstraktion og særpræg fra marken. For basisvinenes vedkommende er macerationen kortere, typisk 8-14 dage.
Vinene filtreres ikke før aftapning; man anvender alene den naturlige bundfældelse fulgt af flytning af vinen over bundfaldets niveau fra fad til fad. Gæringen foregår på ståltanke, hvorefter vinene flyttes til store, gamle, slavonske egefade, sådan som traditionen i Piemonte foreskriver; ikke på grund af traditionen i sig selv, men på grund af, at denne form for lagring er mest skånsom for vinen. De gamle fade tillader en langsom, kontrolleret udvikling af vinen uden at afgive fadsmag (vanilje, kaffe, kokos som ofte afgives af nyere, mindre fade af fransk eller amerikansk eg). Basisvinene får ca. 6 måneders fadlagring mens baroloerne får 2-3 år.
Resultatet er stærkt terroirprægede vine, med elegance og kompleksitet frem for rå kraft. Den ægte vin!
Vinene
Fenocchios vine fremstår generelt med stor renhed i frugten og et stærkt præg af terroiret.
For basisvinenes vedkommende, dvs. Arneis, Dolcetto, Barbera og Nebbiolo samt Freisa, gælder det, at de alle fremstår drue- og årgangstypiske.
For baroloernes vedkommende er der tale om såvel et tydeligt præg af årgang som af den enkelte marks særlige terroir – alt arbejde i såvel kælder som mark er lagt an på at lade den enkelte mark udtrykke sig så rent og præcist som muligt. De fem forskellige baroloer, Fenocchio fremstiller, er således altid et studie i distriktets finene terroir-nuancer.
Links
Producentens hjemmeside
Lær mere om barolos terroir helt ned på enkeltmarksniveau
Lyt til vinmageren Claudio Fenocchio, der fortæller om deres filosofi og arbejdet i markene og i kælderen.