Trinchero 

 

Historie

Vinhuset Trinchero i Asti grundlagdes omkring 1920’erne, hvorfra også gårdens ældste marker og vinstokke stammer. I dag er det Ezio Trinchero, fjerde generation, som driver gården – nu med en langt mindre og strengt kvalitetsorienteret produktion end dengang. Markerne ligger i Agliano Terme, et område, som er anerkendt som det bedste til fremstilling af Barbera i Asti – og dermed måske i hele Italien.

Trinchero har valgt at producere sine Barbera d'Asti og andre vine ligeså seriøst og med samme omhu som det er normalt for Barolo-vine og Trinchero tager i dag med en strengt naturlig tilgang kvaliteten til nye højder.

Terroir

Agliano Terme er karakteriseret ved en jordbund fuld af kalkholdig mergel – i en grad så jorden mange steder har et hvidligt skær. Dette er grundlaget for dyrkning af vine, som bliver fulde af frisk frugtsyre og stor mineralitet – for de producenter, som forstår at lade terroiret tale igennem vinen.

Markarbejde

Beskæring sker manuelt i slutningen af vinteren, hvor livs-cyklussen slutter og i efteråret hvert andet år graves jorden mekanisk op for at revitalisere jordens liv. Hver 4-5 år giver Ezio organisk gødning. Græsset imellem stokkene slås mekanisk. Vildskud fjernes og de bedste knopper selekteres. Al beskæring og høst foregår med hånden.
Plantebeskyttelsen er begrænset til kobber og svovl, når det er nødvendigt. Der er med andre ord tale om økologisk dyrkning uden kemiske hjælpemidler – også selv om Trinchero ikke er certificeret.

Kælderarbejde

Mosten spontangæres uden temperaturkontrol i cement eller stål og vinene modnes i store slavonske egetræsfade af 50 hl størrelse. Vinene gæres ofte med meget lang skalkontakt (maceration), hvilket gælder både hvid og rødvine. Vinene filtreres eller klares ikke – naturlig bundfældelse via tyngdekraftens påvirkning klarer arbejdet i samspil med tålmodighed til lang lagring. Vinene svovles enten slet ikke eller kun ganske lidt ved aftapningen.

Den non-invasive tilgange til dyrkning og produktion følger Vini Veri-gruppens forskrifter mhp at skabe terroir-tro ægte vine.

Vinene

Ezio er mesteren af macereret hvidvin eller med andre ord, orangevin. Dertil bruger han gerne de grønne druesorter Arneis og Malvasia.

Ezios rødvine er blandninger af traditioner, følelser og smag og duft, der er personlige og unikke. Barbera er en drue, som nemt leverer frugtintense, friske og saftige vine – men som er vanskelig at skabe længelevende, komplekse og store vine på; lige netop den kunst mestrer Ezio Trinchero i dag som ingen anden. Hans bedste Barbera udfolder druens potentiale fuldt ud og er en referencevin.

Modeluner så som Brachetto med restsødme og bobler preller af på Ezio, som i stedet laver en stor, tør Brachetto med en omhu som var det en stor barolo. Resultatet er spektakulært, det samme gælder en lille produktion af en nabbiolo-baseret vin, der efterlader mangen en barolo i bakspejlet.

Ezios egne ord om sin passion:

Forholdet mellem menneske og vinplante er ikke noget, der kan improviseres. Vinbonden, der behandler stokkerne med respekt og følsomhed, forstår, hvad vinplanten kan give. Mit perspektiv er at dyrke mine vinmarker på den bedste måde, men også at hvad der er produceret på denne vingård bliver forstået og elsket blandt vindrikkerne.

Produkter fra Trinchero

  • Barbera d'Asti Vigna Del Noce
  • Runchet '20
  • Nobius