Tenuta Tamburnin

 

Historie

Følger du en lille idylisk og snoet vej i Castelnuovo Don Bosco med træer i vejkanten, sat præcis som på en storslået allé, ender du hos Tenuta Tamburnin, der ligger ganske tæt på Chieri og Torino i Asti provinsen nord for de berømte Barolo og Barbaresco distrikter.

Husets historie kan dateres tilbage til det 18-århundrede og familien råder i dag over 20 hektar land, hvoraf 9 bruges til vindyrkning. Navnet Tamburnin fik huset af sin grundlægger, der var inspireret af trommerne - tamburi, der blev brugt til at anspore tropperne til kamp.

Siden 2004 er huset blevet drevet af de tre søstre, Elena, Valeria og Claudia Gaidano med hjælp fra ønolog Gianpiero Gerbi, og fra 2017 har markerne været under økologisk konvertering.

Terroir

Markerne ligger omkring vingården i et veleksponeret amfiteater-lignende layout. Jordbunden er leret med et højt indhold af jern, hvoiket giver en rødlig farve til jordbunden og en tydelig mineralsk note til vinene.
Albugnano og Castelnuovo don Bosco er ganske små appellationer, som er anerkendte for at producere henholdsvis nebbiolo og malvasia nera med en særlig karakter.

Markarbejde

Konverteringen til økologisk produktion ligger fint i forlængelse af en filosofi om at dyrke vin i symbiose med den omkringliggende natur og med gården selv, som både er familiens hjem med dyrkning af egne grøntsager og urter til brug for vermuth-produktion og tilbyder ophold i 4 værelser.

Kælderarbejde

Arbejdet foregår i kælderen med naturgæring og en behersket anvendelse af moderne teknologi. Lagring af de store vine froegår på gamle egefade, mens der anvendes stål de hurtigere frigivne unge vine. Vinene filtreres før aftapning, hvor der anvendes et minimum af svovl.

Vinene

Freisa er druen bag flere vine fra huset, hvor den fortolkes forskelligt. Den leverer både friske, saftige, svagt mousserende let-drikkelige sommerrødvine og store, komplekse, lægelevende vine. Nebbiolo spille en særlig rolle grundet den lille-bitte Albugnano DOC, som leverer en vidunderlig fortolkning af den store drue, og det samme kan siges om Castelnuovo Don Bosco, som med Malvasia Nera, lægger navn til en særegen, halvsød rødvin. Vermut, håndværksmæssigt fremstillet på egen grundvin og egne krydderurter, er her tæt ved Vermut’ens oprindelsessted i Torino-området en helt naturlig ting, som Tamburnin leverer på et tårnhøjt niveau.

Vinene er med andre ord alle flotte repræsentanter for de mikro-terroirer, de stammer fra.

Links: 

Producentens hjemmeside

Produkter fra Tenuta Tamburnin

  • Malvasia CDB '22
  • Albugnano '19