Onsdagstema - Melnikon

23. november 2016, 10:30
Så er den her, endelig. I mange måneder, kolde som varme, har vi ventet på at disse to nye vine har skulle indfinde sig i Jægersborggade. Og i morgen kan du smage disse to skønne vine i forbindelse med vores Onsdagstema (OT’er).

Melnikon er en lille vinproducent, skabt af fire vinvenner:
en bulgarsk vinmager og restaurantejer fra Melnik, Kotce; en bulgarsk Master of Wine fra Sofia med mangeårig erfaring fra naturvinsverdenen i såvel Italien som andre europæiske lande, Nicoletta Dicova; en schweizeren Christoph Künzli, der er indehaver af den berømte vingård Le Piane i Boca i Piemonte, OG en dansk vinimportør ejer af Winewise og vinbaren Terroiristen, Stefan Jensen.

Melnikon producerer autentiske, umanipulerede vine på indfødte druesorter i det sydligste Bulgarien, tæt ved grænsen til Grækenland, i Melnik og Kresna-områderne. Særligt det første af disse områder var indtil 2. verdenskrig kendt og bredt anerkendt for sine elegante, lette rødvine fremstillet på Shiroka Melnik-druesorten, mens det andet primært er ophav til macererede hvidvine – orange vine – på den i dag sjældne (ca. 33 hektar totalt) drue Keratzuda. Efter at begge områders oprindelige vinstil næsten har måttet lade livet som følge af den moderne vinverdens tørst efter mængder af store, brede, let genkendelige vine med udpræget fadsmag og sødmefuld frugt, er det målet for Melnikon at genoplive den oprindelige, unikke vinstil, som i højere grad afspejler terroiret.

Vino di Melnik 2014 og Keratzuda 2015 er de første resultater af anstrengelserne, fremstillet i ganske små mængder – henholdsvis 600 og 500 flasker. Begge er fremstillet i tråd med de lokale traditioner, dvs med meget lang skalkontakt – omkring 6 måneder. Begge vine er fremstillet ved spontangæring af druer høstet ved fuld fenolisk modenhed, fortrinsvis på gamle marker med alberello-stokke (bush vines eller gobelet).
Den røde Vino di Melnik, fremstillet på 100% Shiroka Melnik, er en let, intenst duftende, lys og syrefast rødvin, der giver mindelser om røde vine på Poulsard fra Jura.
Den orange Keratzuda er med en let tropisk frugt og hvide blomster-næse og en finkornet tannisk struktur mere umiddelbart tilgængelig og charmerende end de fleste vine med en tilsvarende lang maceration.

Ét smagesæt (halve glas): 100,-
Keratzuda 2015 (80,-/gl.)
Vino di Melnik (90,-/gl.)