Giuseppe Nada
Historie
Huset Nadas historie begynder i år 1900, hvor en forfader til vore dages ejer, Enrico Nada, som er 5 generation af familien, erhvervede marker i Casot i Treiso kommune. Aftapning under eget navn begyndte i 1964, hvor Antonio Nada, Enricos farfar, byggede en kælder til formålet to år før Barbaresco fik DOC-betegnelsen og dermed blev anerkendt blandt de store italienske vine. I dag har Nada i alt 6 hektar fordelt på såvel de gamle besiddelser i Casot som i Marcarini, som ligger på den samme bakke men ned ad modsatte side.
Huset laver i dag primært vine på de store klassiske blå sorter fra området - Dolcetto, Barbera og Nebbiolo.
Terroir
Jordbunden er den klassiske Langhe-jordbund af limsten og ler, hvilket giver et meget mineralsk præg specielt i de Nebbiolo-baserede vine.
Markarbejde
Enrico er slået ind på økologisk dyrkning med certificerede vine fra 2017-årgangen. Udbytterne holdes ganske lave med henblik på at skabe intensitet og koncentration. Idéen er altid at lade terroiret tale igennem den færdige vin, hvorfor der altid tilstræbes høst af fuldmodne druer.
Kælderarbejde
Nada holder de helt gamle piemontesiske traditioner for vinifikation i hævd for hovedparten af vinene: Lange macerationer for de Nebbiolo-baserede vine – typisk 2 måneder for Barbarescoerne. Spontangæring. Lagring på mellemstore til store slavonske egefade (1000 – 5000 liter). Brugen af svovl er reduceret stærkt efter Enricos indtog i kælderen. Nu typisk omkring 60 mg total svovl.
Vinene
Alt fra mark- til kælderarbejde er tilrettelagt med henblik på at fremstille vine, som afspejler terroiret. Smag blot de to barbarescoer Marcarini og Casot fra samme årgang op imod hinanden for at forstå! Samme bakke men med små forskelle i sol-eksponering (sydøst vs. sydvest) giver henholdsvis en lysere, mere stram og elegant vin og en lidt bredere, mere frugtig og kraftfuld vin. Tanninerne er finkornede og frugtsyren markant og giver, trods en umiddelbar tilgængelighed i de unge vine, mulighed for særdeles lang lagring: 8-10 år fra høståret og yderligere 3-5 år for riservaerne.
Links
Producentens hjemmeside