Maurer Oszkár
Historie:
"Druer har bragt mig tættere på alt, der er vigtigt for mig. Vinen bragte mig hjem." - Oszcar Maurer
Vinproduktion i Maurer-familien er en tradition. Fire generationer af Maurer-familien har været involveret i vinproduktionen. Oszcar, grundlæggeren af vingården, studerede pomikultur og vindyrkning. Og ved et tilfælde begyndte han at lave vin i 1994. I dag er Dominika Maurer, datter af Oszcar og Irena også kommet med ind over produktionen. Hun gik i sin fars fodspod og uddannede sig i vin- produktion & dyrkning, og hjælper nu med at drive familiegården som den femte generation af Maurer-familien.
Terroir:
Husets vinmarker er placeret to steder - i området Srem på Fruska Gora-bjerget og Subotica-vinområdet, på det sandede terræn af Subotica.
Fruska Gora med en højde på 539 meter over havets overflade danner en 80 km lang bjergkæde, som strækker sig fra øst til vest. Deres vinmarker i Srem dækker et areal på 9 ha, nær Sremski Karlovci på strækningerne Kristusevina, Remetica og Karas. Fruska Gora giver dem beskyttelse mod vinden, der kommer fra nord, og på den anden side, da skråningerne vender ud mod Donau, har de sub-middelhavskendetegn med mere end 200 solskinsdage om året, hvilket er cirka 2.300 solskinstimer.
De komplekse geologiske aktiviteter, der fandt sted i dette område i fortiden, dannede en specifik Srem geologisk grund. Glimmer - en klippe, der danner en skråning (over 500 millioner år gammel), sammen med en række vulkanudbrud fra fem millioner år siden, sedimentære klipper og land, der stammer fra Det Pannoniske Hav, gør dette land så specielt, og giver vinene en afbalanceret syrestruktur og behagelig mineralitet.
Yderligere vinmarker findes i Velika Ravnica i den nordlige del af Backa, 12 km sydøst for Subotica, er der 7 ha vinmarker på tre strækninger - i Hajdukovo (1,3 ha), i Backi Vinogradi (1,9 ha) og på bakken Nosa (3,8 ha) .
Overfladen af disse vinmarker er dækket af sand, der går op til en halv meter dybt, og under sandet er der en lerløs med kalk nogle gange afbrudt med natursten.
Mark & Kælderarbejde:
” Jeg vil lave ordentlig kvalitetsvin... En vin, der har sjæl..." - Oszcar Maurer
For Maurer er naturlige grundprincippet i vinproduktion en selvfølge. Det økologiske landbrug er deres grundlag, og de forsøger at skabe harmoniske forhold i vingården, så de indfødte sorter viser deres fulde potentiale. Vinene laves derfor efter økologiske produktionsprocedurer, uden brug af tilsætningsstoffer og kemiske midler, der ifølge Maurer ”ødelægger verden og forgifter den menneskelige sjæl”.
I vingården og kælderen eksperimenterer der konstant for at få druerne til at vise deres optimale karakter. Spontangæring, lagring af vinen på bærmen, aftapning med bærmen, og oftest uden tilsætning af svovl er alt sammen en selvfølge!
Interview med Oszkár (klik på tandhjulet i højre hjørne for at slå engelske undertekster til)