Borgatta
Første gang vi mødte Maria Luisa Barizzone og Emilio Oliveri var i april 2019, hvor de præsenterede deres Dolcetto og Barbera fra deres hus, Cascina Borgatta, eller slet og ret, Borgatta. Et hus grundlagt i 1948 af Italo Barizzone, der i slutningen af 1960’erne fik mere og mere hjælp af hans datter og svigersøn, Maria Luisa og Emilio.
Da Italo desværre gik bort i starten af 1980’erne besluttede de at flytte til Borgatta, og drive huset videre i hans ånd fra dets ca. 3 hk marker, kun beplantet med Dolcetto og Barbera.
Borgatta ligger i kommunen Tagliolo Monferrato, en lille by af middelalderlig oprindelse placeret på toppen af en bakke. Herfra kan man se de omkringliggende marker med en yderst frugtbar sandet jord, der egner sig særlig godt til den indfødte Dolcetto.
Vinene er autetiske, man fristes til at kalde dem for “old school”, og et modtræk til fx. den unge friske Dolcetto vi kender så godt - her er gæring på cementtanke og lagring på samme i ca. 12 måneder. Efter yderligere et par år på flaske er vinene parat til at blive frigivet. Senest frigivne årgang er deres 2016!
Alt er høstet i hånden, druerne afstilket inden gæring, og ingen af vinene er hverken klaret eller filtreret. Der bruges kun en smule sulfit ved flaskning.
I dag er Maria Luisa og Emilio i starten af 80’erne og får stadig ingen hjælp til hverken kælder- eller markarbejdet, og kan præsenter en årlige produktion er på ca. 9.000 fl.