Domaine de la Grosse Pierre

 

Historie

Domaine de la Grosse Pierre er et familiedomæne fra 1960'erne, hvor Georges Passot begyndte at lave familiens første vine. I 1979 overtog sønnen Alain og hans hustru Véronique domænet, og siden 2018 har deres datter, Pauline Passot, været hovedansvaret for domænet som tredje generation.
Udover vinene fra Domaine de la Grosse Pierre har hun sit eget lille sideprojekt med vinen Chiroubles Grille-Midi, der stammer fra mindre end 1 ha økologisk dyrkede vinstokke, der tilhørte hendes bedstefar, og med den produktion in mente har hun fået konvertere hele Domaine de la Grosse Pierre til økologisk produktion.

Pauline studerede oprindeligt erhvervsøkonomi, samtidig med at hun arbejdede i en vinbar i Dublin og derefter som sommelier på Restaurant Pierre Orsi i Lyon indtil 2013. Efter nogle år i New Zealand og Chile viste kaldet fra Beaujolais sig for stærkt, at hun kom tilbage til Frankrig for at studere ønologi i Beaune, inden hun lavede den første vin i eget navn – Domaine Pauline Passot, Grille-Midi Chiroubles i 2016.
Den samlede produktion for hele domænet er på omkring 40.000 flasker om året, hvoraf hendes alm. kommune Chiroubles er hendes største cuvée (20.000 flasker).

Terroir

Domaine de la Grosse Pierre ligger på Chiroubles granitbakke lidt udenfor byen af samme navn.
Her dyrker de ca. 9 ha marker i tre forskellige cru’er; 7,7 ha i Chiroubles, 0,8 ha i Morgon og 0,5 ha i Fleurie. De har marker i alt fra 300 til 550 m højde, hvoraf vinstokkenes gennemsnitsalder er 50-60 år.
Terroiret har en gennemgående opbygning af den smukke rose granit, beliggende på bjergskråninger arrangeret i granitcirkler, hvis række af amfiteaterlignende dale giver vinstokkene optimal eksponering. Disse er de højeste vinstokke i Beaujolais (ofte på skråninger med stigninger på over 30%) - en garanti for kølige temperaturer i lyset af de nuværende klimaændringer.

Markarbejde

Alle marker dyrkes efter økologiske principper. Der udføres tætte beskæringer for at favoriserer et lavt udbytte med høj kvalitet. Duplikerede knopper fjernes i foråret for at sikre en gennemluftning af klaser, samt undgå svampesygdomme.
Der pløjes kun meget begrænset, ofte med en lille plov trukket af et kabelbetjent spil, eftersom de fleste parceller er for stejle og tætte til større maskineri. Derudover er de færreste vinstokke ikke espalieret, men bindes kun op om dem selv (relevage à l’osier). Sygdomsbekæmpelse udføres bl.a. ved brug af kobber, men også planter (nælder, engblomster, kulsukkerrod etc.) i urtete eller afkog.

Kælderarbejde

Alle vine vinificeres i hele bundter og gennemgår semi-carbonisk maceration, uden tilsætning af gær eller svovldioxid, bortset fra lidt ved aftapning. Der ydes en ekstrem skånsom maceration i ca. 10-12 dage og ved lave temperature, ikke over 25 ° C.

Alle vine lagres 8-11 måneder i betontanke, hvor kun Grille-Midi er udsat for en meget let egetræspåvirkning.

Vinene

Domaine de la Grosse Pierres portefølje viser tydeligt terroiret og traditioner i hjertet af Beaujolais.
Ved skånsom behandling i marker samt ved vinificering, kan der tydeligt smages de forskellige cru’ers forskelligheder og de forskellige årganges klimatiske påvirkning.
Alt fra de sarte, mineralske vine fra Fleuries stejle marker til den frugtdrevne og elegante vin i Chiroubles højder, til den mere kraftige, fyldige og strukturerede vin i Morgons ”lavere” sydlige marker.

Vine der viser renhed, sensitivitet og frisked, uden på nogen måde at virke ”simple”. Vine jeg ville blive ekstremt glad for at finde på vinbarer, restauranter eller hjemme på mit spisebord. Vine for dem, der værdsætter subtilitet frem for masse!”- Julian Harding, Master of Wine, Jancis Robinson

Links

Producentens hjemmeside


Produkter fra Domaine de la Grosse Pierre

  • Introkasse
  • Beaujolais Rouge ´22
  • Chiroubles Aux Craz '22
  • Chiroubles Grille-midi '22
  • Fleurie Bel-Air '22
  • Morgon Douby '22