Bott Frigyes
Historie
”Det gamle ønske fra vores vingård har været at bringe den gamle pragt tilbage til landsbyerne langs Garam-floden, og at bygge en veletableret vingård, der med rette afspejler vores vinregions specifikke egenskaber”. Sådan fortæller Frigyes, der sammen med sin søn Frici dyrker 10 hk marker i hvad der tidligere var Katedralen i Esztergoms vinmarker, i en geografisk trekant, der er formet af floderne Garam og Donau og den sydlige side af Muzsla bakkerne i det sydlige Slovakiet på grænsen til Ungarn.
Terroir
I 250 meters højde laver Bott Frigyes sine vine med stort terroiraftryk fra marker, der består af gammel vulkansk lerjord, der er rig på limsten og mineraler.
Markarbejde
Bott Frigyes dyrker deres druer i overensstemmelse med principperne for biodynamisk landbrug for at opnå en så autentisk og oprindelig vin fra området, som muligt. Der bruges et lavt kordonsystem for at forbedre mikrofloraen på druerne. Der er kort sagt fokus på at lade naturen arbejde uden kemisk intervention, kunstgødning osv. med henblik på at give stokkene de bedst mulige vilkår for at afspejler områdets terroir.
Kælderarbejde
I kælderen arbejdes der med minimal intervention, hvor alle vinene spontangæres, der bruges ingen temperaturkontrol og herefter lagres de i gamle ungarske egetræsfade, hvor vinene ligger sur lie (med gæren). Samtlige vine er ufiltrerede og bliver ikke klaret, og slutteligt bruges der et minimum af sulfit inden flaskning – max 30 mg/l.
Vinene
De hvide på bl.a. Furmint, Hárslevelű, Olaszrizling og Traminer har en gennemgående stor mineralitet og et godt fast syrebid. For de røde på bl.a. Kékfrankos (Blaufränkisch), Pinot Noir og Pinot Menunier gør mineraliteten sig igen gældende sammen med en indbydende, ren frugt i en henholdsvis lysere og mærkere karakter. Ligesom de hvide er syren her igen ganske præsent, og skaber en perfekt balance i vinene.
Links
Producentens hjemmeside