Somlói Vándor

 

Historie:
Kis Tamás slår sine folde på sin lille vingård Somlói Vándor på skråningerne af den udslukkede Somlói vulkan, nordvest for Balatonsøen. Han arbejder hovedsageligt med den mytiske drue Juhfark, som på trods af, at den tilskrives både helbredende og overnaturlige egenskaber, har været truet af udryddelse, og det antages, at det samlede tilplantede areal globalt ikke overstiger 100 ha. Udover Juhfark dyrkes der også Traminer, Furmint, Hárslevelü og Olaszrizling.

Somlói er et af Ungarns mindste vindistrikter, beliggende i den vestlige del af den ungarske Transdanubia provins, og her dyrkes vinstokke på de stejle skråninger op mod Somló-vulkanens krater, der rejser sig 180 meter over det omkringliggende landskab.
Men da der er en voksende flok af vinentusiaster, som interesserer sig for vulkanske vine, er Juhfark i færd med at blive kult, og lige nu er der 22 producenter, som tapper vin fra vulkanens skråninger. En af dem er Kis Tamás, der kalder sin lille vingård for Somlói Vándor Pince, hvilket betyder noget i retning af ”Vandringsmanden fra Somlói”, fordi han de første år pendlede mellem hjemmet i Budapest, hvor han arbejdede som assisterende vinmager hos St. Andrea i Egri Bikaver og så den lille vingård med Juhfark, som han havde købt for en slik sammen med kæresten Dorottya Bussay.

Kis Tamás producerede sit første fad vin i 2010, og allerede i 2011 blev det enkelte fad til flere. Den første kommercielle vin strøg direkte ind på en fornem 7. plads på listen over Ungarns 100 bedste vine og siden er det gået slag i slag. I 2014 blev Kis Tamás inviteret ind i Junibor Young Winemakers Association. I 2017 fulgte de først internationale guldmedaljer samtidig med, og Kis Tamás fik lov til at levere en vin til den østrigske vinmager Roland Vellichs projekt "Moric Hidden Treasures", der går ud på at genskabe den pannoniske vinkultur og genopdage Ungarns skjulte skatte.

Kis Tamás har efterhånden fået fingrende i 12 forskellige små parceller, hvoraf flere fulgte med, da han fik mulighed for at overtage en lille kælder højt oppe på syd-skråningen uden indlagt vand og med egen strømforsyning, hvor vinene produceredes i første år indtil dette blev for romantisk hvorefter han installerede sig i en lidt mere moderne kælder nede i landsbyen.

Terroir:
Somlói Vándor's unikke terroir er præget af den udslukte vulkans sydlige, vestlige og nordlige skråninger, hvor 30-80 år gamle vinstokke er rodfæstet i basaltsten blandet med sand, ler og kridt.

Markarbejde: 
I marken arbejdes der økologisk og der bruges derfor hverken kunstgødning eller pesticider. Der sværges til en naturlig plantebeskyttelse ved eks at bruge brændenældeekstrakt, appelsinolie og andre organiske, ikke-absorberbare stoffer. Derudover bruges der dækningsvegetation mellem vinstokkene for at fremme og bevare biodiversiteten. Alle druer håndhøstes selvfølgelig også og vidner om en kompromisløst fokus på kvalitet.

”Helt fra begyndelsen har økosystemet i dette skrøbelige bjerg, vores egen og vores kollegers fysiske og mentale sundhed været vigtigt for mig. Vi har arbejdet økologisk siden 2014, og været certificeret siden 2018. Dette er vores måde, vi valgte dette, der er ingen absorberbar kemikalie, ingen herbicid, ingen gødning på plantagerne. Vi ser at når jordens liv er rigere bliver vinene således også rigere hvert år, og markerne ligger nu som plantager af sund biodiversitet” 
Kis Tamás, vinmager


Kælderarbejde: 
I kælderen bruges der spontangæringi rustfrit stål eller direkte i gamle fade uden fremmede gærstammer og uden temperaturkontrol. Ingen tilsætning af sukker, syre eller andre former for smagstilpasning. Vinene lagres altid sur-lie og ofte på gamle træfasde af enten ungarsk, eller fransk oprindelse. Vinen aftappes uden klaring eller filtrering, men med tilsætning af "tilstrækkeligt" svovl til at forbrugerne kan forvente en ensartet oplevelse. Også efter at vinen har været transporteret og eventuelt gemt væk i 2-5 år.

Links: https://somloivandor.hu/

Produkter fra Somlói Vándor

  • Somlói Vándor Introkasse
  • Celli '23
  • Hárslevelu '23
  • Juhfark Öregtokék '23