Paolo Bea 

 

Historie

Med en 500-årig historie bag sig har familien Bea basis for at fremstille vin efter de helt gamle traditioner. Den unge generation, Giampiero, rendyrker disse endnu mere end sin far – han har således skruet tiden tilbage til dengang, vin var et levende landbrugs-produkt, som var et resultat af samspillet mellem naturens luner og menneskets snilde snarere end af samspillet mellem teknologi og kemi. En del af Giampieros pionerarbejde involverer produktion af nogle af de første orangevine i Italien få år efter Josko Gravners banebrydende arbejde i slut 90’erne.
Som et led i denne tilbagevenden til den umanipulerede, autentiske vin, har Giampiero valgt at etablere et stærkt samarbejde med ligesindede producenter; et samarbejde der i start 00-erne førte til etableringen af Italiens første naturvinsorganisation, Vini Veri. Giampiero har ad flere omgange bestridt præsidentposten i Vini Veri producentsammenslutningen og indtager en central rolle som en af drivkræfterne bag naturvinens fremdrift i Italien de seneste 20 år.

Terroir

Montefalco og Bevagna er de to middelalderbyer, som udgør centrum for produktionen af vine i denne del af Umbrien. Montefalco lægger navn til områdets appellation (DOC og DOCG). Området er arealmæssigt begrænset til blot to bakker, ned ad siderne på hvilke druerne dyrkes. Sagrantino-druen er den helt lokale, unikke drue, som har gjort området kendt. Den dyrkes her fortrinsvist på ret tung leret jord med kalklag. Her er varmt her i Italiens hjerte, langt fra det kølende Adriaterhav. Lidt natlig afkøling kan druerne dog opnå særligt på de højtliggende marker i 4-550 meters højde.

Markarbejde

Vindyrkning sker under anvendelse af dele af Steiners biodynamiske metoder. Der kunstgødes og sprøjtes ikke med pesticider og herbicider og månens faser styrer arbejdet i marker og kælder. Der anvendes udtræk af planter til behandling af sygdomme og imellem stokkene vokser såvel græs og ukrudt som afgrøder, der styrker markens naturlige balance, som fx artiskokker. Biodiversitet ses som en nødvendighed for at skabe naturligt sunde vinstokke, der er resistente overfor sygdomsangreb.

Kælderarbejde

Der arbejdes med meget lang maceration for de røde vines vedkommende, oftest 30-40 dage for at sikre god ekstraktion af såvel smagsstoffer som naturligt beskyttende substanser, som muliggør anvendelse af et minimum af svovl. Der anvendes altid naturlig (spontan) gæring, og temperaturen får lov at svinge både under gæringen og under lagringen: Vinen skal smage af naturens påvirkninger! Lagringen foregår for de røde vines vedkommende udelukkende på store, ældre fade (2500-5000 liter) for ikke at give vinen for meget smag af træet, mens orangevinene lagres på stål.

Efter endt tank og fadlagring lagrer vinene yderligere ganske længe på flaske før de frigives til salg. Vinene filtreres ikke og der anvendes ingen form for manipulation i øvrigt.

Vinene

Bea fremstiller først og fremmest de klassiske vine for området: Sagrantino Secco og Passito (sidstnævnte med et hysterisk lavt udbytte), Passito-vinen er i virkeligheden den oprindelige udgave af Sagrantinoen, hvor druerne tørres indedøre til januar/februar året efter høsten for at koncentrere sukkeret i mosten før gæringen starter. Resultatet er en enestående sødmefuld rødvin med tannin og kompleksitet.

Desuden produceres Montefalco Rosso og Rosso Riserva Pipparello, hvor Sangiovese spiller en central rolle som blødgører af Sagrantinoen. Endelig produceres tre forskellige orangevine: én på lige dele Grechetto, Malvasia, Chardonnay, Sauvignon og Garganega og to på den lokale Trebbiano Spoletino. 
Fælles for Beas vine er, at de fremstår levende og sprudlende med både stor intensitet, mineralitet og koncentration – uanset om de er orange, røde eller søde. Bea producerer i dag referencevinene for Montefalcoområdet i den traditionelle stil: Lagringsværdige, vedholdende og store vine på alle parametre.

Links

Producentens hjemmeside

Præsentationsvideo af Paolo Bea

Wine Library TV anmeldelse af 2003 Sagrantino Pagliaro

Produkter fra Paolo Bea

  • Lapideus 2019
  • Lapideus 2020
  • Arboreus 2018
  • Cotidie 2019
  • Cotidie 2020
  • San Valentino 2015
  • Pipparello 2016
  • Rosso de Veo 2015
  • Cerrete 2015
  • Pagliaro 2016