Domaine des Ronces

 

 

 

Historie:

 Domaine des Ronces blev startet i 1950 af Georges Mazier. Dengang arbejdede man kun med Chardonnay, men efter 36 års lidenskabeligt arbejde blev gården i 1986 overtaget af Michel Mazier, søn af Georges. Med tiden er familieejendommen vokset til fra 1 til 6 ha og diversificeret sin produktion, med etablering af røde druesorter som Trousseau og Poulsard. Endelig ville Michel fuldende udvalget af druesorter med plantning af Pinot Noir, samt den lokale Savagnin. En hvid drue typisk for Jura.

Ronces er beliggende i kommunen Orbagna i den sydlige region af Revermont.
Ejendommen blev omlagt til økologisk landbrug i 2010. Og efter tre års omstillingsindsats var 2013 høsten certificeret økologisk i dets helhed. Men Ronces ville yderligere markere deres forpligtelser for det bæredygtigte landbrug og i 2014 skiftede de til biodynamiske arbejdsmetoder.

I 2016 efterfulgte Kevin Mazier sin far Michel, og domænet opnåede den biodynamiske Demeter-certificeringen.

Det er således rigdommen i husets historie, der gør Ronces-domænet til et referencested for vinelskere.

Markarbejde/Terroir:

Vineriet er har siden 2010 været drevet økologisk og siden 2016 også certificeret biodynamisk. Derfor passes markerne med respekt for naturen og der bruges udelukkende naturlig gødning og plante ekstakter til mark behandling.

Alle vine laves på druer fra husets egne marker, hvor jorden hovedsageligt består af ler og kalksten med en nordlig eksponering for de hvide, og sydlige eksponeringer for de røde. Den biodynamiske tilgang betyder bl.a. at der går får og høns rundt i markerne og lever af de afgrøder og planter, der gror mellem vinstokkene. Alle druerne høstes selvfølgelig manuelt og sorteres også på vingården.

Kælderarbejde:

Vinen presses derefter med håndkraft i store gamle vinpresser, hvorefter gæringen sker i åbne stålkar. Gæringen sker spontant alene med druernes naturlige gærceller og der sker så lidt indgriben som muligt. Nogle vine lagres på ståltanke, andre på brugte træfade. Vinen filtreres ikke, og svolves kun minimalt v. flaskning.

Vinene:

Vinene fra Ronces spænder over en stor variaton af druetyper, samt forskellige udtryk af de enkelte druer. Alt fra de spændstige og mineralske hvide vine, til de cremede, oxidative og komplekse.
De røde er vine er text-book eksempler på hvordan de lokale druer som Trosseau og Poulsard skal smage, med elegance og høj aromatiske profiler.
Et ”must try” for Jura elskere!

Links:

Producentens hjemmeside


Produkter fra Domaine des Ronces

  • Domaine des Ronces Introkasse
  • Chalasse '20
  • Cuvée Georges '20
  • Florale '19
  • Vin Jaune '16
  • Poulsard '23
  • Trousseau '23