Monte Dall'Ora
Valpolicella er et distrikt med rødder langt tilbage i historien lige nord for Verona i Veneto-regionen. Romerske historikere beskrev med begejstring vinene fra området allerede omkring år 70! Dengang var det primært de søde vine, Recioto-erne, som man holdt af.
Senere er smagen svinget i retning af de tørre rødvine, og Reciotoens tørre modstykke, Amaronen, har gået sin sejersgang verden over. Som med alle andre vinøse succeser, lige fra Champagne over Bordeaux og Bourgogne til Barolo og Chianti, følger ofte en periode, hvor mindre seriøse producenter søger at profitere på de seriøses forarbejde og slipper af sted med at læne sig op ad det gode navn og sælge mindre gode vine til for høje priser. Således også i Valpolicella (Latin for "Dalen med de mange kældre"), hvor man efter en ørkenvandring i 1970-erne og 1980-erne, hvor det meste fra området var tynde, let drikkelige, karakterløse vine, opdagede den ægte Amarones storhed og fik skabt også en kommerciel succes for hele området på dette grundlag. Snart fulgte en masse producenter i hælene på de bedste med kopier i ringere kvalitet og fik solgt deres vine i store mængder. Dermed skabtes også en modreaktion blandt seriøse vindrikkere og -interesserede, som ofte blev skuffede af disse vine.
Det har derfor været en udfordring at finde en producent, som leverer topkvalitet i området, holder fast i de gamle traditioner, arbejdet naturligt - og hvor kvaliteten står mål med prisen. Med Monte dall'Ora er det lykkedes!
Alessandra og Carlo arbejder i San Pietro in Cariano på ca. 5 hektar jord med en traditionel og fuldstændigt naturlig tilgangsvinkel til dyrkning og vinifikation - økologisk certificeret og på vej til biodynamisk certificering. Et klassisk familieforetagende, hvor familien bor på gården og lever i harmoni med naturen dér mens man producerer og sælger gårdens produkter.
Terroir
Valpolicellas jordbund er præget af områdets fortid, hvor det var havbund et forhistorisk hav. Graver man blot en meter ned over jodoverfladen dukker der således forsteninger af skaldyr op, som fx konkylier. Dette har givet områdets centrale dele, deres unikke terroir, som giver vinene mineralitet - når man arbejder med det formål at lade vinene udvikle mere dybde og ikke blot afspejle druernes umiddelbart chamerende kirsebærsten-frugtighed.
De klassiske druer for området anvendes: Corvina, Corvinone, Rondinella og Molinara men også Oseleta, som ses sjældnere.
Vindyrkningspraksis
Markarbejdet er tilrettelagt efter helt naturlige metoder: Der dyrkes uden sprøjtning, med biodynamiske præparater og man lader græsset gro imellem stokkene for at give naturlig konkurrence til stokkene. Den for området traditionelle opbindingsmetode, Pergola Veronese, anvendes fortsat - og kan i øvrigt betragtes som en del af terroiret, kulturen, traditionen. Formålet er at sikre at druerne ikke udsættes for alt for direkte sollys.
Vinifikation
I kældrene arbejdes med fodtrampning, lange macerationer og lagring på store gamle slavonske fade. Her er ingen hastværk, når de førsteklasses druer, der bringes ind fra marken skal omdannes til terroir-tro vine.
Vinene
Lige fra den helt simple, let drikkelige basisvin over enkeltmarksvalpolicella til Ripasso og Amarone og ikke mindst reciotoen, som er er blandt de allerbedste - hvis ikke DEN bedste - finder vi den røde trød, som områdets terroir kan give vinene, når de frestilles af en dygtig vinmager som Carlo. Frugtig, ja, men med elegance, lethed, finesse og frem for alt den mineralitet som løfter vinene og giver dem dybde, længde og personlighed.
Links
Læs mere på Monte dall Oras egen hjemmeside.